Ілюстрація \ REUTERS

Єврокомісія і влада Греції заявили, що готові фінансово допомогти мігрантам, які погодяться виїхати на батьківщину. Мова йде про мігрантів, які подали заявку на отримання притулку в Греції і які в'їхали в країну не пізніше 1 січня.

 Читайте такожТуреччина заборонила біженцям переправлятися до ЄС через Егейське море

Якщо мігранти погодяться повернутися на батьківщину, європейська влада виплатить їм фінансову допомогу у розмірі 2 тис. євро, що в п'ять разів більше звичайної суми таких виплат (370 євро), передає kommersant.

Відео дня

Така програма буде діяти лише протягом місяця. Інакше, на думку її творців, такі виплати можуть привабити в ЄС нових мігрантів. За словами єврокомісара з внутрішніх справ Ільви Йоханссон, така схема відкриває «вікно можливостей для цільової групи». «Біженці, звичайно, не повернуться, вони не можуть повернутися, але економічні мігранти, які, мабуть, розуміють, що не отримають позитивного рішення щодо своєї заявки, можуть зацікавитися цим», - зазначила вона.

На думку Йоханссон, це допоможе послабити тиск на центри утримання мігрантів, в яких зараз живе близько 42 тис. осіб і умови життя в яких «абсолютно неприйнятні». Єврокомісія сподівається, що цю пропозицію приймуть 5 тис. мігрантів.