Ілюстрація REUTERS

У Росії з 30 березня вводиться домашній режим самоізоляції для всіх жителів Москви незалежно від віку.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, відповідний указ про додаткові заходи щодо запобігання масштабного і швидкого поширення COVID-2019 підписав мер Москви Сергій Собянін.

Читайте такожВлада Китаю розблокувала авіасполучення у провінції Хубей, яка була епіцентром COVID-19

Відео дня

«Починаючи відзавтра домашній режим самоізоляції вводиться для всіх жителів Москви незалежно від віку», - йдеться в документі.

Залишати квартиру дозволяється тільки у випадках: звернення за екстреною (невідкладною) медичною допомогою та іншої прямої загрози життю і здоров'ю; поїздок на роботу, якщо ви зобов'язані ходити на роботу; здійснення покупок у найближчому працюючому магазині або аптеці; вигулу домашніх тварин на відстані, що не перевищує 100 метрів від місця проживання (перебування); необхідності винести побутове сміття.

Також повідомляється, що найближчими днями - після проведення технічних і організаційних заходів - виходити можна буде за наявності спеціальної перепустки, виданої в порядку, встановленому урядом Москви.

«Протягом найближчого тижня буде розгорнута розумна система контролю дотримання домашнього режиму і встановлених правил переміщення громадян. Поступово, але неухильно ми будемо посилювати необхідний в цій ситуації контроль», - заявив Собянін.

При цьому він зазначає, що домашній режим не обмежує права громадян приїжджати в місто або їхати з Москви. Йдеться лише про те, що не можна без вагомої причини пересуватися по місту.

Крім цього, перебуваючи на вулицях, в магазинах, на транспорті і в інших громадських місцях, громадянин зобов'язаний дотримуватися соціального дистанціювання від інших людей не менше 1,5 метрів (соціальна дистанція). Виняток - тільки поїздки на таксі.

Крім того, указ вводить такі додаткові заходи забезпечення дотримання соціальної дистанції і соціальної підтримки москвичів в умовах режиму підвищеної готовності.

«Москвичі з легкою формою перебігу COVID-2019 проходять лікування під наглядом лікарів на дому. За призначенням лікарів вони будуть безкоштовно отримувати антивірусні препарати. Також як профілактику безкоштовні антивірусні препарати будуть отримувати медики та інші фахівці, які беруть участь у протидії поширенню нової коронавірусної інфекції», - йдеться в документі.

Доставку безкоштовних ліків будуть здійснювати швидка допомога, співробітники поліклінік або волонтери.

Як повідомляв УНІАН, всього в Росії налічується 1534 хворих коронавірусом, в тому числі в Москві - більше тисячі.