Ілюстрація / REUTERS

Рівно рік тому в результаті пожежі впав шпиль собору Паризької Богоматері, а сам собор лише дивом уцілів. В даний час роботи з відновлення його даху зупинилися.

Читайте такожПожежа в Нотр-Дамі: рівно рік тому загорівся Собор Паризької Богоматері

Як зазначає Бі-бі-сі, реставрація зупинилася не тільки через коронавірус. Після того, як пожежа була погашена, роботи тривалий час відкладалися через забруднення свинцем і погану погоду.

Відео дня

Щоб допомогти реставраторам, фахівці з паризького Національного центру наукових досліджень працюють над створенням цифрових моделей для кожного каменю і кожної балки собору.

Кожен з елементів неповторний, у деяких власні, притаманні лише певній епосі характерні риси. Те, що ми бачимо, - це з'єднання технологій XII і XXI століть.

"Це вражаюче, - говорить дослідник Лівіо де Лука. - В рамках цього проекту ми використовуємо найсучасніші технології. Дані, які ми зберемо, вивчатимуть майбутні покоління".

Зараз активно обговорюються ідеї щодо того, як повинні виглядати нові шпиль і дах собору. Архітектори з різних країн надсилають проекти, в яких зустрічаються дзеркала, сонячні батареї або велике вітражне засклення.