REUTERS

Про це повідомив президент Ради ЄС Дональд Туск на прес-конференції у Валлетті за підсумками дводенного саміту ЄС-Африка, передає ТАСС.

Також він повідомив про створення цільового фонду ЄС для Африки в розмірі 1,8 млрд євро.

"Ми підписали угоду про створення фонду, мінімальний обсяг якого становить 1,8 млрд євро", - сказав він, зазначивши, що сума буде поступово збільшуватися.

Відео дня

Крім того, Туск заявив, що без посилення контролю зовнішніх кордонів ЄС правил Шенгену не можна буде дотримуватися.

Читайте такожШвеція відновлює контроль на кордонах через наплив біженців

"У мене немає жодних сумнівів в тому, що без ефективного контролю наших зовнішніх кордонів правила Шенгену просто не виживуть", - сказав він.

У свою чергу прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що деякі африканські держави протидіють зусиллям держав-членів Євросоюзу із повернення додому біженців, які не отримали притулку в ЄС.

"Європейські держави наполягають, щоб африканські країни створили умови для реалізації ефективної політики реадмісію", - сказав прем'єр Чехії.

Між тим держави-члени ЄС готові надати підтримку, включаючи фінансову, країнам Африки, спрямовану на поліпшення умов життя біженців, яких повертатимуть додому. Євросоюз, за словами Соботки, зацікавлений у якнайшвидшому досягненні економічної стабільності Африки, що є однією з найважливіших умов припинення масової міграції в ЄС.

Тим часом, міграційні потоки в Євросоюз тільки зростають. За останніми даними агентства Frontex, з 1 січня по 1 листопада 2015 року зовнішні кордони ЄС перетнули 1,2 млн нелегальних мігрантів. Це у понад чотири рази більше, ніж за весь минулий рік, коли було зареєстровано близько 282 тис. випадків порушень зовнішніх кордонів ЄС.