УНИАН

Таку позицію сформував Верховний суд Росії у проекті постанови пленуму, присвяченого практиці призначення покарання. Проект постанови представив суддя-доповідач Олег Зателепін, повідомляє РБК. Так, високі судді рекомендували не вважати саме по собі вчинення злочину в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння "єдиною і достатньою підставою для визнання такого стану обтяжуючою обставиною".

Читайте такожРосійський військовий літак "помилково" порушив повітряний простір Ізраїлю

Автори проекту зазначили, що судам слід враховувати всі обставини вчинення злочину, його суспільну небезпеку, а головне - вплив самого сп'яніння на вчинення протиправного діяння.

Відео дня

Сам факт сп'яніння ж повинен бути підтверджений медичними документами, вказують судді. Виключення складають тільки злочини з порушенням правил дорожнього руху: в цих випадках водій може бути визнаний таким, що перебуває у стані алкогольного сп'яніння, якщо він навіть відмовився від огляду.

"Суду слід мотивувати у вироку як зізнання, так і невизнання вчинення злочину в стані сп'яніння обставиною, що обтяжує покарання", - зазначається в проекті постанови.