Су-34 / Википедия

"Важливо, що НАТО вийшло на перший план і зробило заяву, згідно з якою будь-яке порушення турецького повітряного простору - це порушення повітряного простору НАТО. Таку ж оцінку дали і ми з нашим президентом. Позиція НАТО щодо цього питання нас задовольняє. Ми дали інструкцію нашому МЗС попросити Росію пояснити дане порушення генеральному секретарю НАТО", - заявив Давутоглу журналістам на борту літака, повертаючись після візиту до Саудівської Аравії. Його цитує газета Hurriyet.

Читайте такожТуреччина знову звинуватила Росію в порушенні повітряного простору

За словами турецького прем'єра, порушення повітряного простору Туреччини мало місце в районі лінії між сирійськими містами Маре і Джараблус, які члени коаліції намагаються очистити від бойовиків терористичної організації "Ісламська держава".

Відео дня

"Це регіон, де бійці Вільної сирійської армії (ВСА) роблять успіхи в боротьбі проти ІД і де коаліційні сили підтримують ВСА. Присутність Росії там викликає ризики, але вона намагається показати свій вплив у всьому повітряному просторі Сирії", - сказав Давутоглу.

Турецький прем'єр вважає, що нинішня військово-політична доктрина Росії спрямована на відновлення свого впливу у світі, який вона втратила на початку 90-х років. Він звинуватив Москву в спробі протистояти турецькому баченні інтеграції в регіоні".

Раніше МЗС Туреччини заявило, що літак Су-34 ВКС РФ порушив повітряний простір Туреччини в п'ятницю в 11.46. Аналогічну заяву зробив генсек НАТО Йенс Столтенберг.

Представник Міноборони РФ Ігор Конашенков заявив, що ніяких порушень повітряного простору Туреччини літаками російської авіагрупи в Сирії не було, а заяви турецької сторони є "голослівною пропагандою".