REUTERS

За даними, оприлюдненими в ході засідання комісії британського парламенту по закордонних справах, валютні спекуляції щомісяця приносять терористам з ИГИЛ дохід в розмірі до $20 млн, повідомляє РБК з посиланням на The Telegraph.

Голова підкомітету з протидії фінансуванню тероризму Джон Бэйрон заявив, що кошти для гри на валютних ринках угруповання отримало під час захоплення північноіракського міста Мосул в червні 2014 року, де в філіалі центрального банку зберігалися $429 млн. За його словами, на ці цілі також використовуються пенсійні виплати, що перераховуються іракською владою жителям районів, що знаходяться під контролем терористів.

Читайте такожБойовики ІДІЛ перекрили трасу постачання армії Асада на підступах до Алеппо - Reuters

Відео дня

Виручка від валютних спекуляцій переправляється на території, підконтрольній ІДІЛ, з допомогою неформальної системи грошових переказів «хаваєт», що поширена в мусульманських країнах, пише The Telegraph. У ході слухань ці кошти були названі «значною частиною» доходів угруповання, але представник британського МЗС Тобіас Еллвуд, що був присутній на засіданні, назвав оцінку в $20 млн надлишковою.

У грудні Центральний банк Іраку заборонив проводити валютні аукціони 142 організаціям, якими, за американськими даними, користувалися агенти ІДІЛ, щоб отримати готівку. Представник МЗС визнав, що у фінансовій системі близькосхідних держав є лазівки, якими користуються терористи, але, за його словами, ведеться робота по їх ліквідації. Еллвуд також сказав, що співробітники банків не були обізнані про транзакціях, пов'язаних з ІДІЛ.

Газета нагадує, що серед інших джерел доходу «Ісламської держави» називають торгівлю контрабандною нафтою і здирництво. За даними ООН, виручка угруповання від продажу нафти склала в 2015 році $400-500 млн. За оцінкою Пентагону, доходи терористів в результаті ударів міжнародної коаліції по нафтовій інфраструктурі скоротилися на третину, з жовтня 2015 року по початок січня 2016 року.