Депутати ЄП закликали держави скоротити арсенал ядерної зброї / REUTERS

Про це йдеться в резолюції «Ядерна безпека та нерозповсюдження», яка була проголосована в четвер у рамках пленарного засідання Європарламенту в Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент УНІАН.

Читайте також"Росія забрала все, що було": генерал та екс-міністр розповіли, як Україна втратила ядерну зброю

Зокрема, депутати Європарламенту висловили стурбованість щодо висловлювань з російського боку, які вказують на підвищену готовність використати ядерну зброю і на розгляд можливості розгортання ядерної зброї на додаткових територіях у Європі.

Відео дня

Депутати вказали на «тривожні приклади російських військових навчань, що імітують використання цієї зброї проти Польщі, на заяви високопоставлених російських офіційних осіб про те, що Росія має право розміщувати ядерну зброю в Криму та на розгортання системи Іскандер, здатної нести ядерні ракети, у Калінінградському регіоні, який є сусіднім із Литвою та Польщею».

«Загострення відносин між ядерними збройними державами, такими, як Росія і США або Індія та Пакистан, загрози Росії використати ядерну зброю або розгорнути її на ще більшій території в Європі роблять ситуацію в сфері безпеки ЄС усе більш напруженою», – йдеться в резолюції.

У цьому зв’язку депутати ЄП закликали ці держави скоротити арсенал ядерної зброї, перемістити її з місць розгортання в сховища і зменшити її роль у військових доктринах.

В резолюції констатується, що станом на січень 2016 року дев’ять країн: США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль та Корейська Народно-Демократична Республіка мали загалом майже 15,4 тис. одиниць ядерної зброї.