Ілюстрація REUTERS

Група кораблів, яку очолює авіаносець Carl Vinson, почала патрулювання в Південно-Китайському морі після декількох тижнів активних тренувань в Тихому океані, повідомляє РБК з посиланням на Reuters.

Як зазначив командувач групою адмірал Джеймс Кілбі, моряки мають намір продемонструвати своє вміння у взаємодії з союзниками, партнерами і друзями в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Читайте такожКитай попередив США про готовність до війни проти них у Південно-Китайському морі

Відео дня

Влада Китаю в середу вже попереджали США про неприпустимість втручання у справи країни в Південно-Китайському морі, а в п'ятницю почали військові маневри у спірному регіоні.

У Пекіні наполягають на своїх правах на води Південно-Китайського моря, через яке проходять найважливіші торгові шляхи. Крім цього в Китаї займаються будівництвом штучних островів, оголошуючи їх своєю територією. Незгодні з КНР інші країни регіону, Бруней, Малайзія, Філіппіни, В'єтнам і частково визнаний Тайвань. Всі вони претендують на нафтогазові запаси Південно-Китайського моря і частина морських шляхів.

11 лютого в небі над морем було зафіксовано небезпечне зближення китайського літака дальнього радіолокаційного виявлення і американського морського літака. У Пентагоні звинуватили китайського пілота в тому, що той навмисно "перетнув ніс" американському літаку.