Олексій Навальний / REUTERS

Російський опозиціонер Олексій Навальний закликав жителів РФ 12 червня вийти на мітинги проти корупції в країні.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це йдеться в листі Навального до своїх прихильників.

Він нагадав, що 26 березня «тисячі людей у 84 містах Росії вийшли на вулиці і почали вимагати розслідування корупційних схем, у яких замішаний Дмитро Медведєв. У сучасній демократичній державі цього було б достатньо, щоб прем'єр-міністр залишив свій пост і став фігурантом кримінального розслідування».

Відео дня

«Ніхто не проводив розслідувань. Ніхто не порушував питання про відставку. Ніхто навіть нічого не пояснив. Це означає, що вони продовжують робити вигляд, ніби нас немає. А якщо ми є, то вони нас не чують. А якщо чують - то не хочуть реагувати, тому що в Росії ще є що вкрасти, і їм не можна втрачати часу», - заявив Навальний.

На його думку, доки росіяни мовчатимуть і сидітимуть по домівках, «вони будуть нас ігнорувати і все залишиться, як і раніше».

«Я хочу змін. Я хочу жити в сучасній демократичній державі. Я хочу зробити так, щоб наші податки перетворювалися в дороги, школи і лікарні, а не в яхти, палаци і виноградники», - наголосив Навальний.

«Якщо ви згодні зі мною, 12 червня, в День Росії, виходьте на вулиці в своєму місті й покажіть, що ви є. Ми маємо зробити так, щоб нас помітили і почули», - закликав він. За словами опозиціонера, в акції беруть участь понад 160 міст по всій Росії.

Читайте такожУ Росії суд постановив видалити резонансний фільм про корупційні справи Медведєва "Він вам не Дімон"

У свою чергу мерія Москви погодила проведення 12 червня ходи і мітингу проти корупції, організованих прихильниками Навального. Хода пройде проспектом Сахарова і розпочнеться о 14.30 за київським часом біля будинку № 38 по вулиці Маші Пориваєвої. О 15.00 біля будинку № 9 на проспекті Сахарова розпочнеться мітинг.

Як повідомляв УНІАН, антикорупційні мітинги відбулися 26 березня по всій Росії. За даними ЗМІ, мітинги і пікети відбулися у 82 містах. За неофіційними даними, на акцію в Москві вийшли до 30 тис. осіб, за даними поліції - 8 тис., у Санкт-Петербурзі - від 5 до 10 тисяч.

Протести були пов'язані з публікацією розслідування Фонду боротьби з корупцією про незадекларовану нерухомість глави уряду РФ Медведєва. У більшості міст акції не вдалося узгодити.

У Москві на акції проти корупції було затримано більш як тисячу осіб.

2 березня Навальний обнародував фільм про те, що Медведєв створив одну з найбільших корупційних схем у РФ, засновану на некомерційних фондах. Представники створеного Навальним Фонду боротьби з корупцією стверджують, що знайшли все резиденції Медведєва в Росії й за кордоном, виявили його яхти.

«Ми знайшли, описали і документально довели існування мережі благодійних та некомерційних фондів, організованих довіреними особами та родичами Медведєва. Слово «благодійних» не має бентежити: одержувачами «допомоги» тут є лише Медведєв і його сім'я. Вони використовують фонди для того, щоб отримувати на них «пожертвування» (читай: хабара) від олігархів і банків під держконтролем і витрачати кошти на придбання палаців, яхт і виноградників у Росії і за кордоном», - йдеться в матеріалі за підсумками розслідування.

В цілому, за даними авторів розслідування, Медведєв отримав хабарів на суму понад 70 млрд рублів (понад 1 млрд доларів).

Раніше Навальний оголосив про початок своєї президентської кампанії.