2020 рік гірший, ніж найгірший серіал у світі / Flickr/TheeErin

Якби 2020 рік був телесеріалом, перший варіант його сценарію назвали б жахливим. Головний задум досить перспективний: що станеться, якщо політична дисфункція зіштовхнеться зі смертельним вірусом? 

Але над втіленням сюжету треба ще попрацювати, - пише Washington Post. Тільки подумайте, наскільки хаотично все відбувалося: сюжетні лінії конфліктували між собою, потім були абсурдні повороти в дусі мильних опер. Антагоністи були однобокими. А від деяких історій відмовлялися мало не одразу після їхньої появи у цьому "кіно".

"Подобається це комусь чи ні, ми несемося в напрямку грандіозного фіналу. І ніхто не знає точно, що станеться в останньому епізоді. Чи буде кінцівка задовільною? Чи вона буде однією з тих неоднозначних, які "гризуть" ще довго після завершення шоу? І взагалі настане всьому цьому кінець хоч колись? Сценаристи з Голівуду теж про це подумали", - пише видання. 

Читайте такожFinancial Times: Ми забудемо все, що робили під час карантину"Все це дуже схоже на жарт, який ми частенько повторюємо в кімнаті сценаристів", - сказав шоуранер популярного серіалу "Розповідь служниці" Брюс Міллер.

Жарт говорить: якби всі ті божевільні події, які зараз відбуваються у світі, були частиною телесеріалу, то що б це був за серіал? Це могла б бути комедія, трагедія, трилер-дистопія, політична чи юридична драма, щось про медиків або апокаліптична фантастика, фільм жахів, сатира, а може й усе це в одному флаконі.

Але головна риса 2020 року - це "абсолютно придуркуватий" сюжет. Тільки згадайте, що за цей рік сталося тільки в США. Коронавірус, карантин, вбивство Джорджа Флойда у масові протести включно з тими, які пройшли на площі Лафаєт. Лісові пожежі на заході Америки, занепад американської економіки, смерть Рут Бадер Гінсбург. Президенту оголосили імпічмент, потім президент заражається вірусом. New York Times публікує його податкові декларації. Brexit. Викривачі таємниць. Суперрозповсюджувачі вірусів. Шершні-вбивці!

Структура кіно, в якому ми живемо

Дивлячись на нескінченні сюжетні повороти, які відбуваються мало не щодня, а також супутні сюжетні лінії, якими кишить 2020-й, сценаристи хапаються за голову.

"Я би сказав цьому сценаристу: "Ей, ану по-легше". Розкажіть нам, хто всі ці люди або виділіть чи видаліть частину сюжетних ліній. Дайте розкритися одній історії", - сказав Елі Атті, сценарист серіалу "Західне крило" на NBC.

Читайте такожBloomberg: До кінця 2020 року голод буде щодня вбивати більше людей, ніж COVID-19У свою чергу, Міллер пояснює, що коли пише сценарій, то намагається "дати людям досить часу, щоб осмислити щось складне". А в 2020 році, за його словами, "так багато складних речей, які важко зрозуміти, і вони невпинно йдуть одна за одною". Як приклад Міллер наводить плівки, які опублікував колишній радник першої леді США Меланії Трамп Вінстон Волкофф. Ці записи викрили цинічне ставлення дружини американського президента до проблеми розділення сімей іммігрантів в країні.

"Але вже в наступній сцені цей поворот всі ігнорують. Ми більше ніколи не почуємо про нього. І це відбувається в реальному світі. Такого не могло б статися у вигаданій історії", - пояснив Міллер.

Шоуранер "Ходячих мерців" Ангела Канг теж зробила аналогічне зауваження.

"Дуже багато всього відбувається, а потім воно просто випадає на задній план. І ніхто за цим не стежить", - сказала вона.

Парад героїв і сюжетів, які постійно зникають з поля зору, робить 2020 рік дуже відмінним від телесеріалів. Сценарист шоу "Хороше місце" Ден Шофілд зауважує: попри те, що у світі відбувається так багато скандальних поворотів, "вони всі не схожі на структуровану історію, яку очікуєш від телесеріалу". І, за його словами, це робить цей "сценарій" реального світу ще гіршим.

"Навіть погані телесеріали пропонують якусь розв'язку", - пояснив він.

Жанр 2020 року

Що ж це за кіно, яке ми всі переживаємо? Якому хоча б жанру воно відповідає?

"Існують ознаки того, що це чорна комедія або драма, або сатира", - сказав Шофілд, додавши, що все залежить від того, на чому зосередити свою увагу. Але сценарист зауважив, що у пандемії COVID-19 точно немає нічого смішного.

Може це дистопічний трилер? Міллер, який зняв своє шоу в цьому жанрі, сумнівається, що 2020-й належить до цієї категорії.

"Сфера розваг нас переконала, що дистопія повинна бути захоплюючою. А ця якась дуже нудна", - сказав він.

Читайте такожForeign Policy: У пандемії коронавірусу багато спільного з фантазіями про зомбі апокаліпсис, що з цим робити?Пандемії в реальному світі відбуваються дуже повільно. Напевне, саме тому у фільмах про щось таке часто йдеться про "зараження, від якого люди помирають миттєво", - каже Чео Ходарі Кокер, шоуранер серіалу "Люк Кейдж" від Netflix. На його думку, 2020-й міг би бути екшеном на зразок "24", в якому герою потрібно врятувати країну: від вірусу і одночасно від зараженого і божевільного президента", який "от-от з усіма покінчить".

Кінцівка нашого шоу?

Washington Post зауважує, що ми вже майже досягли останньої серії. Тож видання вирішило поставити запитання сценаристам і шоуранерам: зважаючи на все, що сталося до цих пір, яким повинен бути кінець?

У сценарній майстерності, як і в реальному житті, простих відповідей, нажаль, немає.

"Перше, що мені спало на думку: ми говоримо про фінал сезону чи про кінець серіалу? Це кінець Америки як країни?" - каже Шофілд.

На його думку, буде дуже важко довести до логічного завершення всі події цього року так, щоб це мало сенс або задовольняло. Тому він схиляється до пропозиції закінчити цей фільм в дусі "це був лише сон" або як у фільмі "Сент-Елсвер". В кінці цієї лікарняної драми камера просто від'їжджає назад, щоб показали, що всі події відбувалися всередині сніжної кульки і були лише плодом уяви дитини з аутизмом.

Або ж можливо сценаристам 2020 року доведеться звернутися до старого прийому драматургії deus ex machina. І в якийсь момент несподівано з'явиться актор, який все змінить в останню мить.

"Станеться нашестя шершнів-вбивць. Прибульці прилетять в той же час, коли рівень моря підніметься. Лісові пожежі спалахнуть в кожному куточку планети. Людська природа згасає. Здається, це єдиний спосіб закінчити всі лінії", - каже Шофілд.

Читайте такожThe Economist: Люди бояться технологій і боряться з прогресом, але це нормальноАвтор "Ходячих мерців" переконана, що без зомбі в 2020-му не обійдеться.

"Все може бути так: Трамп їде в Каліфорнію, де палають лісові пожежі. Він ніби йде кудись сфотографуватися і зникає. І вважається, що він мертвий. Але потім з'ясується, що він втік в Росію, тому що зрозумів: "Я програю вибори. Росія захистить мене. І мені не треба буде платити всі податки"", - пропонує розв'язку Ангела Канг.

Вас також можуть зацікавити новини: