Володимир Путін / REUTERS

США не прагнуть падіння Росії на зразок падіння Радянського союзу. Про це пише Джон МакЛохлін, колишній заступник та в.о. директора ЦРУ, в публікації для The New York Times, передає Голос Америки.

МакЛохлін закликав США займати рішучу позицію з найбільш важливих питань, створювати можливості для росіян, які поділяють погляди про важливість інтеграції до глобальної системи і в той же час звертати увагу на питання, де збігаються інтереси Америки та Росії й де можлива хоча б обмежена співпраця.

"Стосовно внутрішніх змін Росії, український парламентар колись сказала мені в Києві: "Україна є єдиною пост-радянською країною, яка може змінити Росію". Вона мала на увазі, що росіяни дивляться на Україну, як на місце народження слов’янської державності і вбачають в українцях своїх найближчих етнічних родичів.

Відео дня

Таким чином, зазначає експерт, якщо Україна подолає вкорінену корупцію і розвине квітучу демократію, це створить підтримку для подібного управління в Росії. "Допомога Україні є нашою набільш багатообіцяючою стратегією і саме її боїться Путін. Ось чому він вдерся до України", - стверджує МакЛохлін.

Читайте такожРосія втручалась у вибори президента США у 2012 році - ЦРУ

МакЛохлін наголошує на важливості для США чітко розуміти свої цілі щодо Росії: "росіяни завжди знають чого вони хочуть, тому краще знати, чого ти хочеш, або вони тебе просто "переїдуть".

Тепер мета Путіна очевидна, зазначає експерт, це - беззастережне домінування всередині країни, суттєвий вплив на сусідів, послаблення західних інституцій як НАТО та Європейський Союз і вплив "супердержави" в ключових регіонах, наприклад, на Близькому Сході.

"Очевидно, не можна допустити, щоб Росія отримала те, чого хоче, або втручаючись до наших виборів, порушуючи кордони незалежних країн, які звертаються до нас (США задля забезпечення виконання підписаних міжнародних угод. Все ж потрібно уникнути війни з країною,  поріг якої для звернення до ядерної зброї нижчий за наш", - наголосив він.

Не можна примусити Росію вітати НАТО на своїх кордонах, однак можна працювати над збільшенням єдності, стратегією стримувань, протидії російській дипломатії, спрямованій на розхитування організації, й можна розвивати такі кроки, як розміщення сил НАТО в країнах Балтії та Польщі, переконаний МакЛохлін.

Крім того, за його словами, не можна позбавити Росію звички шпигувати, яка походить ще з часів царизму, але можна посилити можливості контррозвідки і постійно викривати "несправжні новини", які продукує Росія, як це почали робити багато урядів Європи.

"Ми не можемо змінити географію, або примусити Росію ігнорувати сусідні регіони, де вона має глибокі торгові та культурні відносини. Однак, ми можемо продовжувати карати Москву, якщо вони відбирає територію, або провадить операції під прикриттям спрямовані на послаблення незалежності сусідів і обмеження можливостей для закордонної політики. Ми можемо надати Україні краще оборонне озброєння, щоб захищатись проти російських загарбників. І ми можемо посилювати тиск на кшталт того, що зробив Конгрес прийнявши нові санкції", - стверджує експерт.