Зал засідань Держдуми РФ, ілюстрація / REUTERS

Держдума Росії ухвалить постанову про заборону відвідувати нижню палату російського парламенту журналістам всіх американських ЗМІ.

Таку інформацію цитують 1 грудня слова голови комітету з регламенту і контролю Ольги Савастьянової російські ЗМІ, передає Радіо Свобода.

Читайте такожЗаява Турчинова викликала істерику на росТБ (відео)

Відео дня

«Наш комітет планує провести позачергове засідання, на якому ми будемо розглядати проект постанови, який винесуть на Раду Держдуми у вівторок і далі на пленарне засідання в середу, 6 грудня. Це заборона на відвідини Держдуми журналістів, які представляють усі американські ЗМІ», – сказала Савастьянова.

Цей крок стане відповіддю на позбавлення днями журналістів RT акредитації в Конгресі США після реєстрації телеканалу (до 2009 року відомий як Russia Today – ред.) в якості іноземного агента.

13 листопада російський телеканал мовлення за кордон RT, фінансований російською владою, зареєструвався в США як іноземний агент. Цей телеканал є не єдиним закордонним ЗМІ, що зареєстроване іноземним агентом у США. Йдеться про щонайменше 6 інших організацій, зокрема Канадську мовну корпорацію, японську NHK, China Daily та інші.

У Москві заявили про «тиск» на російські ЗМІ в США й пообіцяли «симетричну відповідь». Минулого тижня президент Росії Володимир Путін підписав закон, що уповноважує уряд визначати засоби масової інформації, які отримують фінансування з-за кордону, як «іноземних агентів». Очікується, що в найближчі дні Міністерство юстиції Росії може опублікувати список таких ЗМІ. Серед цих організацій, як повідомляли російські агентства й законодавці, можуть опинитися Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, «Голос Америки», CNN і «Німецька хвиля».