Махмуд Аббас / REUTERS

Глава Палестинської автономії (ПА) Махмуд Аббас назвав рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю "ляпасом століття".

З такою заявою Аббас виступив у ході дводенної зустрічі Організації визволення Палестини (ОВП), в Рамалласі, як пише DW.

"Наша вічна столиця - це Єрусалим, і ми не погодимося з тим, що нам пропонується зробити столицею Палестини Абу-Діс замість Єрусалиму", - заявив палестинський лідер. Раніше повідомлялося, що представники владних структур США запропонували палестинцям вибрати в якості столиці передмістя Єрусалима. За словами Аббаса, палестинці зараз переживають "вирішальний момент", їх майбутнє "знаходиться під загрозою".

Відео дня

Читайте такожЕрдоган заявив про намір анулювати "ганебне" рішення Трампа по Єрусалиму

Глава Палестинської автономії також заявив, що Ізраїль в односторонньому порядку практично вийшов із мирних угод, які були підписані в Осло в 1993 році. "Осло немає, Ізраїль поклав кінець Осло", - вважає Аббас. Він має намір обговорити з членами ОВП подальші дії в ситуації, що склалася.

Між тим анонімні джерела в офіційних колах Вашингтона повідомили агентству AP, що Трамп поки не прийняв остаточне рішення з приводу фінансової допомоги палестинцям. За їх словами, президент США планує скоротити або зовсім не платити перший в 2018 році внесок у фонд Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт (БАПОР).

Сума внеску, як планувалося раніше, повинна скласти 125 млн доларів. У разі скорочення США, по всій ймовірності, направить тільки 60 млн доларів, пояснили джерела.

У грудні 2017 року президент США Дональд Трамп оголосив, що США визнали Єрусалим столицею Ізраїлю, і пообіцяв перенести туди посольство з Тель-Авіва. Незабаром після цього Генасамблея ООН більшістю голосів прийняла резолюцію, що закликає Вашингтон переглянути прийняте ним рішення.