Заборона абортів у Польщі - прем'єр уперше прокоментував протести жінок фото REUTERS

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький упросить громадян зважувати кожне слово, коментуючи рішення Конституційного суду заборонити аборти в країні й викликані ним серії вуличних протестів жіноцтва.

Читайте такожRzeczpospolita: Україна і Польща борються за одних і тих же людей

Про це він заявив в інтерв’ю місцевому тижневику, цитує Польське Радіо.

Відео дня

Журналісти, зокрема, дорікнули главі уряду, що заборона на аборти створює соціальний тиск на окремих членів суспільства. На що Моравецький відповів, що Польща є частиною християнської цивілізації, тому її мешканці повинні дотримуватися «морального імперативу».

«Я хотів би вірити, що всі у Польщі досі вважають, що до кожного, незалежно від його хвороби, треба ставитися з гідністю і повагою. Тому прошу громадськість висловлюватися, добираючи кожне слово», – сказав Моравецький.

Він додав, що «не може дати згоду» на приниження людей з іншими поглядами, на акти вандалізму й агресію.

Заборона абортів у Польщі

  • У жовтні Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів у країні через вади розвитку плода. Жінкам дозволено переривати вагітність лише на підставах зґвалтування, інцесту чи ризику здоров’я для матері.
  • Рішення суддів викликало обурення з боку громадськості. І вже ввечері на вулиці Варшави вийшли сотні жінок, вимагаючи від влади скасувати заборону. До позиції суспільства приєдналися й опозиційні політики.
  • У Раді Європи постанову суду назвали «сумною для жіночих прав».