Євросоюз не визнає Олександра Лукашенка президентом Білорусі / REUTERS

Ввечері 18 серпня Росія направила в Мінськ два літаки зі своїми пропагандистами.

Про це у коментарі білоруському виданню TUT.BY повідомила колишня режисерка Білоруської телерадіокомпанії Олена Мартиновська.

Читайте такожУ Білорусі ОМОН розігнав робочих заводу (фото, відео)

Відео дня

Жінка каже, що вранці її не впустили на роботу, оскільки її та інших колег, що висловилися на підтримку протестів, внесли до спеціального списку.

«Ми з колегами о дев'ятій хотіли підійти до будівлі, стояв пост, стояли міліціонери, дізналися, куди ми йдемо. Вони сказали: Дайте, будь ласка, службове посвідчення. Вони подивилися прізвище, сказали: Вибачте, за списком ви пройти не можете. Ми не можемо вас пропустити», – пояснила жінка.

Також екс-режисерка уточнила, хто нині виконує її роботу.

«О, так. Це дуже цікава історія. Прилетіли два літаки зі співробітниками з Росії, які виконують наші функції за дуже велику суму. У нас в Республіці немає грошей на маски для медиків, ми збираємося всією країною, зате в нас є гроші на нових співробітників для новин», – відповіла Мартиновська.

Білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на власні джерела пише, що цими «співробітниками» є пропагандисти з пропутінськогоRussia Today – так звані режисери, оператори та технічний персонал. Сьогодні їм показували приміщення і техніку.

Білоруська телерадіокомпанія частково теж підтримала протести. З початку нової хвилі опозиційних акцій з компанії почали звільнятися журналісти, інші співробітники приєдналися до основних вимог протестувальників щодо переобрання президента Білорусі. 

Учора стало відомо, що в Мінську на тлі протестів по всій країні приземлився літак Ту-214ПУ, що належить ФСБ Росії.

Росія «підтримує» Лукашенка: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з буцімто перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва й Латвія. Україна вітати Лукашенка теж не стала.
  • Пізніше ЄС визнав вибори у Білорусі сфальсифікованими, а самого екс-президента – персоною нон-грата. Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства й вбивства протестувальників у перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в бік кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази.
  • Побоювання щодо втручання у ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і відомі політологи.