Літак прибув до Мінська з Москви / ілюстрація REUTERS

У Мінську на тлі протестів по всій країні приземлився літак Ту-214ПУ, що належить ФСБ Росії.

Про це повідомляє білоруський Telegram-канал Nexta Live.

«Кілька хвилин тому в Мінську приземлився Ту-214ПУ (серійний номер 523, реєстраційний номер RA-64523), що належить ФСБ РФ. Імовірно, це літак спецзв'язку, призначений для польоту по колу навколо певних точок під час виїзних візитів перших осіб РФ», - йдеться в повідомленні.

За даними Нової газети, літаком може користуватися директор ФСБ Росії Олександр Бортніков.

У 2015 році, коли Бортніков брав участь в саміті з протидії екстремізму в Вашингтоні, повідомлялося про приліт в столицю США того ж борту.

Скріншот: Radarbox
Скріншот: Flightradar
Скріншот: Flightradar

Читайте також"Іди китайську вивчай": Лукашенко заявил, що його опоненти хочуть заборонити у Білорусі російську мову

Вибори і протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками.

Читайте такожЛукашенко підтвердив, що кинув на протестувальників спецпризначенців Збройних сил

  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих стали випускати з ізоляторів.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій у Білорусі внаслідок дій силовиків загинули не менше п'яти осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні. Він провів телефонні розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. За їх підсумками в Кремлі висловили готовність надати "сприяння у вирішенні проблем" в Білорусі.
  • 14 серпня в Євросоюзі заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.
  • Сьогодні, 18 серпня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не становить загрози для Білорусі і не нарощує сили поблизу білоруських кордонів.