Євросоюз розширить санкції проти Лукашенка / фото REUTERS

В Європейському Союзі не виключають можливість розширення санкцій проти чиновників і представників влади Білорусі в разі застосування бойової зброї проти учасників протестів.

Про це у Брюсселі заявив речник із закордонних справ і політики безпеки у Європейській службі зовнішніх зв'язків Петер Стано під час онлайн-брифінгу для журналістів.

"Погляди відносно поведінки режиму Лукашенка наразі вже дуже погані у зв'язку з тим, що він робить проти власного населення. Тому, якщо ця заява буде втілена (про дозвіл застосовувати бойову зброю проти протестувальників - УНІАН), то це лише посилить дуже погане сприйняття, яке вже має міжнародна спільнота. Влада і президент втратили легітимність. Їхній імідж насправді дуже заплямований, і перш за все, в очах їхніх власних громадян", - сказав Стано.

Відео дня

Речник зазначив, що вчора Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ країн-членів дуже чітко заявила, що буде другий раунд санкцій.

"Вони є гнучкими інструментами, і тому переглядаються на постійній основі. І якщо буде потреба і ця погана поведінка триватиме, (санкційний - УНІАН) список буде розширений і нові люди або установи потраплять до нього. Тож, чітко зрозуміло, що ЄС налаштований реагувати на такі події", - наголосив Стано.

Він додав, що в той же час ЄС продовжує закликати до всебічного національного діалогу у Білорусі і припинення неприйнятних репресій проти мирних протестувальників.

Читайте такожКулеба розкрив деталі запланованих санкцій України проти режиму Лукашенка

Санкції проти Лукашенка та його прибічників

12 жовтня у Білорусі правоохоронцям дозволили застосовувати бойову зброю проти учасників протесту в разі потреби. У МВС Білорусі заявляють, що в Мінську протести стали організованими і вкрай радикальними.

2 жовтня Європейський Союз офіційно запровадив санкції проти 40 представників режиму Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів та фальсифікацію президентської виборчої кампанії у Білорусі. У списку самого Лукашенка не було.

12 жовтня віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель пояснив, що санкції проти Лукашенка введуть через відсутність волі вести переговори про мирне вирішення ситуації у Білорусі. Усі країни ЄС погодились з пропозицією розширити список осіб, проти яких запроваджуються санкції через придушення мирних протестів у Білорусі.