У Мінську сьогодні було затримано близько 30 осіб / фото TUT.BY

У Мінську звільнили студентів, затриманих сьогодні на акції солідарності.

Про це повідомляє білоруське відділення Радіо Свобода.

Зазначається, що прес-секретар МВС Наталія Ханусевич повідомила кореспонденту радіостанції, що у неї немає точної інформації про затриманих сьогодні студентів. Вона також не змогла підтвердити, чи був хтось із них поранений під час затримання, але підтвердила, що сьогодні було затримано близько 30 осіб. Серед затриманих була одна дівчина.

Відео дня

Студентам інкримінується участь в несанкціонованому масовому заході. Звільненим повідомили, що суд відбудеться наступного тижня.

Читайте також"Надягнули на голову маску і вивезли до кордону": опозиціонерку Ковалькову насильно видворили з Білорусі

Акція солідарності із заарештованими 4 вересня студентами Мінського державного лінгвістичного університету (МЛУ) почалася сьогодні вранці в центрі Мінська. Близько полудня учасників акції почали затримувати.

Також сьогодні у Мінську пройшов жіночий марш, в якому взяли участь близько 10 тис. осіб. Жінки закликали владу притягти до відповідальності винних у насильстві щодо учасників акцій проти нечесних виборів.

Під час маршу силовики затримали оператора телеканалу «Белсат» Максима Калитовського, журналістку «Белсат» Олену Дубовик, а також кількох хлопців. Жінки намагалися їх відбити, але безуспішно. Під час маршу до журналістів підходили міліціонери і перевіряли їх акредитацію.

Протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками.
  • 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк. У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якої - забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • 24 серпня Ольгу Ковалькову, довірену особу білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, та іншого члена Координаційної ради - Сергія Дилевського – затримали в Мінську. 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. 
  • 30 серпня під час "Маршу миру і незалежності" знову відбулися затримання. На вулицях Мінська помітили гусеничну військову техніку.