Путіну невигідно відкривати другий фронт, але він не керується логікою у своїх діях/ Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот

Росії невигідно нападати ще на якусь країну одночасно з веденням війни в Україні, однак дії російського керівництва не можна аналізувати з погляду логіки, тому можна оцінювати всього. Про це розповів екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука в інтерв’ю виданню "Телеграф".

Так, коментуючи ймовірність російської агресії проти якоїсь з країн ЄС, Георгій Тука зізнався, що аналізувати дії керівництва РФ з погляду логіки – невдячна справа.

"За логікою, зокрема військовою, нападати зараз ще на якусь країну (та ще й країну — члена НАТО) для РФ невигідно. Вона зав’язла у війні з Україною – і резервів у неї точно не вистачає, щоб лізти ще на якісь країни НАТО.... У такій ситуації відкривати другий фронт, м’яко кажучи, недоцільно, проте дії російського керівництва вже неодноразово доводили, що колективний Путін і логіка – речі несумісні. Тому можна очікувати будь-якого розвитку подій. І готуватися", – вважає експерт.

Відео дня

Він також нагадав, що раніше в Україні існувало міжфракційне депутатське об’єднання ЗУБР – "За Україну, Білорусь та Росію", яке агітувало за вступ України до єдиної Союзної держави з РФ та Білоруссю.

"Якби цей сценарій був реалізований, зараз би з кордонів України йшли атаки на європейських сусідів", – наголосив Тука.

Він зазначив, що тези Путіна були і залишаються незмінними - справа не в Україні, а в так званому "агресивному НАТО на чолі зі США, яке всупереч усім обіцянкам розширилося на схід".

"І якби був реалізований сценарій ЗУБР, зараз наших хлопців би штовхали на війну з нашими друзями з Польщі, Чехії, Румунії тощо", - зазначив він.

Росія може напасти на Європу

Раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск спроогнозував, що у найближчі роки Росія може атакувати країни Європи. Він підкреслив, що зі стратегічної точки зору Європа є об'єктом російської агресії, і "це станеться тоді, коли перевага Росії у військових можливостях стане очевидною". 

При цьому видання Bild писало, що одна з європейських розвідок також розглядає цей сценарій. Там прогнозували, що можливий напад РФ може статися в 2024-2025 роках, коли США опиняться "без лідера" через зміну президента і не зможуть допомогти партнерам.

Вас також можуть зацікавити новини: