Міністерство фінансів США визнало ПВК "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією. А наступного тижня, за словами координатора стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джона Кірбі, проти військової компанії путінського кухаря Євгена Пригожина будуть запроваджені санкції. Це означає, що Вашингтон визнає ПВК "Вагнер" організацією, з якою не можна вести будь-які справи та мати фінансові розрахунки.

Точно відомо, що міжнародним кримінальним  синдикатом в США визнавалась більшість відомих світу мафій та терористичних організацій. Наприклад, таких як "ІДІЛ". Але у питанні "Вагнера" поки що мова йде лише про економічну складову. 

Цим рішенням американці дають важливий сигнал до дії усім іншим країнам-союзникам

Відео дня

Ключові параметри такого визнання означають заморозку активів ПВК "Вагнер". Мова йде про повне блокування всього, що є в поплічників Пригожина за кордоном. Окрім того, наслідком рішення буде відкриття великих та тривалих фінансових розслідувань. Ними займуться прокурори, які давно переслідують фінансових терористів: шукатимуть нелегальні та переписані активи, офшори, фірми-прокладки і так далі. Тобто після накладення санкцій на компанію "Вагнер", в США запуститься механізм, який завадить санкції обійти.

ПВК "Вагнер" будуть відрізані від  міжнародних економічних контактів

Окрім того, цим рішенням американці дають важливий сигнал до дії усім іншим країнам-союзникам. Тому можна очікувати, що інші країни наслідуватимуть приклад США й також запровадять санкції проти "вагнерівців". До того ж, жодних заперечень застосувати санкції проти ПВК "Вагнер" та Пригожина ми не бачили від жодної країни. Тож, у цьому питанні, точно буде чітка співпраця. 

Як результат, група Пригожина більше не зможе себе забезпечувати, використовуючи закордонні активи. Тобто, вони більше не зможуть заробляти, купувати зброю, зберігати гроші на рахунках європейських банків, а також вербувати найманців. 

Іншими словами, ПВК "Вагнер" будуть відрізані від  міжнародних економічних контактів. 

Зрозуміло, що заблокувати гроші "вагнерівців" в Африці буде складніше

Втім, варто зазначити, що поки що мова йде лише про організацію. Але згодом санкції будуть застосовані й щодо всіх, хто може розпоряджатися фондами: керівники, закордонні представники, бухгалтери… Це означає, що від імені "Вагнера" більше ніхто не зможе вести жодний бізнес. 

В яких країнах сьогодні можуть перебувати активи "Вагнер"? Ми чули, наприклад, про декілька копалень в ЦАР (Центрально-африканська республіка), деякі ресурсні збереження в ЦАР. Також ми знаємо, що вони перекидають частину своїх грошей з Європи в Китай.

Зрозуміло, що заблокувати гроші "вагнерівців" в Африці буде складніше. Проте, ми знаємо, що частина активів "Вагнера" перебуває саме в Європі, а всі  міжнародні фінансові системи все одно знаходяться на Заході. Тому гроші на рахунках в Африці нічим їм не допоможуть, якщо їх буде неможливо використати.

Вашингтон зробив перший крок до визнання ПВК "Вагнер" терористичною організацією у світі

Таким чином, ПВК "Вагнер" залишиться без фінансової підтримки власних операцій в Україні. А, як відомо, війну виграють гроші, за які купуються нові бійці, патрони, озброєння й тому подібне. Тобто насправді, це сильно вдарить по цій організації. Тому що в ПВК "Вагнер", як і всі російські компанії, не розраховували, що Захід буде реагувати на цю агресію. Саме тому не всі їх гроші перебувають в Росії, а зберігаються багато де.

Найбільш очікуваний результат настане на полі бою, коли ворог, в результаті цього переслідування, відчує брак ресурсів, людей та зброї. І хоча це відбудеться не одномоментно, згодом ПВК "Вагнер" не зможе планувати жодної великої операції та активно йти в бій, як раніше. 

Але, повторюсь, зараз мова йде лише про економічні санкції. Хоча, по суті, цим рішенням Вашингтон зробив перший крок до визнання ПВК "Вагнер" терористичною організацією у світі. Коли Конгрес врешті ухвалить і це рішення, найманців ПВК "Вагнер" почнуть розшукувати та судити у всіх країнах. 

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"