За системами NASAMS шикуються довгі черги / скріншот

Розв'язана Росією війна проти України виявила недоліки Заходу у швидкому виробництві більшої кількості зброї в потрібний момент, пише The Wall Street Journal.

Наприклад, на виготовлення однієї ракетної системи NASAMS, яка захищає повітряний простір над Білим домом, йде два роки. І зараз у зв'язку зі зростаючим числом потенційних загроз для Заходу, включаючи Росію і Китай, попит на них також різко виріс, замовлення стрімко накопичуються.

"Я ніколи не бачив такого великого попиту", - заявляв президент оборонного підрозділу норвезької компанії Kongsberg Defense & Aerospace Ейрік Лі.

Відео дня

Як пише WSJ, головна проблема неможливості швидше задовольняти цей попит полягає в тому, що сучасна зброя надзвичайно складна та часто вимагає тисяч деталей.

"Kongsberg, як і більшість західних оборонних компаній, проектує і збирає свої системи озброєння, але не виробляє більшу частину компонентів. Понад 1500 постачальників вносять свій внесок у продукцію цього заводу. Один тільки ланцюжок поставок NASAMS складається з більш ніж тисячі компаній і побудований на двох континентах разом з американським оборонним підрядником RTX, раніше відомим як Raytheon Technologies", - йдеться у публікації.

Крім того, вказується, що оборонна промисловість стикається і з тривалою нестачею робочої сили.

На думку військових аналітиків, попри більш високі оборонні бюджети, Захід не стикався з такими ж обмеженнями поставок зброї з часів Корейської війни:

"Тільки десять найбільших оборонних компаній Заходу на цей час мають портфелі замовлень на суму понад 730 мільярдів доларів, що приблизно на 57% більше, ніж в кінці 2017 року, коли попит почав зростати".

Нестача зброї на Заході - причини

При цьому провідні офіційні особи США і НАТО все частіше висловлюють стурбованість тим, що нестача зброї вплине на їхню боєздатність.

Зазначається, що в опублікованій на початку 2023 року моделі військової гри про те, як США відреагують на Китайське вторгнення на Тайвань, Центр стратегічних та міжнародних досліджень підрахував, що протягом першого тижня у Америки закінчаться найважливіші протикорабельні ракети великої дальності. І США не зможуть швидко поповнити свої запаси: як і у випадку з NASAMS, на виготовлення кожної такої ракети йде близько двох років.

Спостерігаються також тривалі затримки і з поставками інших озброєнь, в тому числі винищувачів F-35, нових навчальних і заправних літаків, а також новітніх авіаносців США, пише газета.

Значна частина можливостей Заходу виробляти зброю, особливо в Європі, була підірвана скороченням оборонних бюджетів після холодної війни та поступовою деіндустріалізацією. Консультант з оборони Ніколас Драммонд навів як приклад німецькі компанії, які в розпал Холодної війни могли виробляти до 400 танків на рік, а зараз випускають тільки до 50 на рік.

Як пише WSJ, сучасна зброя вимагає більше часу для виробництва і коштує більше грошей, все це обмежує запаси та розтягує за часом їх заповнення.

Росія і Китай випереджають Захід

Також наголошується, що Росія і Китай випередили США та Європу за деякими системами протиракетної оборони. За словами представників Пентагону, у цих країн є гіперзвукові ракети, а впровадження першої з них США було перенесено на 2024 рік через невдалі випробування. Американські та європейські системи захисту від гіперзвукових ракет не надійдуть на озброєння протягом як мінімум 10 років, додає WSJ.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, Росія і Китай разом мають близько 5020 зенітно-ракетних комплексів наземного базування в порівнянні з приблизно 3200, наявними на озброєнні США, Європи та Японії разом узятих.

Оборонні компанії Китаю і Росії в основному належать державі, тому вони менш схильні до комерційного тиску і мають у своєму розпорядженні великими внутрішніми ланцюжками поставок. У підсумку, наприклад, за оцінками аналітиків, запаси Китаю зросли з декількох неядерних балістичних ракет в 1996 році до більш ніж 3000 балістичних і крилатих ракет.

Нестача зброї - які заходи вживають США та Європа

За словами представників Пентагону, для Заходу завдання підтримки союзників, що беруть участь в окремих глобальних конфліктах, ще більше обмежує поставки, підвищуючи попит на деякі системи озброєнь, особливо на артилерійські снаряди і протиракетну оборону.

Тому більшість західних оборонних компаній зараз активно нарощують потужності (особливо у виробництві снарядів і ракет). Зокрема, уряд США інвестує у свою внутрішню базу та переносить виробництво уразливих компонентів, таких як мікрочіпи, додому.

Пентагон має намір найближчими тижнями розгорнути нову стратегію промислової бази, яка допоможе усунути затори в ланцюжку поставок. Американські оборонні гіганти разом з іноземними партнерами також все активніше будують за кордоном, у тому числі ракети, задля розширення можливостей систем. А норвезька компанія Kongsberg Defense & Aerospace нарощує запаси основних компонентів, щоб впоратися з ризиком порушення ланцюжка поставок.

Вас також можуть зацікавити новини: