Новий прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан заявив про необхідність демілітаризації Придністров’я. За його словами, Молдові не варто ігнорувати реальну небезпеку ескалації військових або гібридних операцій, особливо, зважаючи на те, що гібридна війна йде й на території республіки.

"Ми оголосили себе нейтральними, а це означає, що нас ніхто не торкнеться, але якщо хтось спробує підійти до нас, що ми будемо робити, брати сумки і бігти?.. Ми взяли на себе цей нейтралітет, ми внесли його до Конституції, але російська армія і сьогодні знаходиться в придністровському регіоні", - нагадав він.

Тож, на його думку, лівий берег Дністра потребує виведення російських військ та демілітаризації.

Відео дня

Дуже веселить, коли хтось бачить, у заяві нового прем'єр-міністра Молдови щодо необхідності виведення російських військ з Придністров'я якусь "більш жорстку позицію" і ледь не готовність Кишинева до негайного розв’язання придністровського питання. Для того, щоб зрозуміти хибність такого бачення, варто трохи зануритись у минуле.

Виведення російських військ - це майже незмінна позиція молдавської влади принаймні з 2005 року.

2005 рік, при владі в Молдові Партія комуністів, парламент Молдови приймає звернення, в якому просить ОБСЄ створити механізм щодо виведення російських військ і надіслати спостерігачів, які будуть стежити за процесом демілітаризації. Президент Молдови Володимир Воронін зазначає: "Ми не бачимо в перебуванні російських військ на території Молдови жодних політичних та геополітичних підстав".

2009 рік - при владі Альянс за європейську інтеграцію. Прем'єр-міністр Влад Філат після обрання на посаду заявляє про необхідність виведення російських військ з Придністров'я.

2013 рік - прем'єр-міністр Молдови Юрій Лянке з трибуни 68-ї сесії Генеральної асамблеї ООН виступив за виведення російських військ з території країни.

2017 рік - парламент Молдови, який контролюється Демократичною партією (а, по факту, олігархом Владом Плахотнюком), ухвалює декларацію про необхідність виведення російських військ.

2018 рік - прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп виступає на Генеральній Асамблеї ООН за виведення російських військ.

2020 рік - президент Молдови Ігор Додон (відверто проросійський), зазначає: "У 2019 році російські партнери висунули ініціативу щодо утилізації/евакуації цих боєприпасів. Відразу після того, як буде забезпечено вивезення боєприпасів, російські війська також мають піти з лівого берега".

Тому ніякої сенсації в заяві Речана немає. Адже, по-перше, виведення російських військ - це майже незмінна позиція молдавської влади принаймні з 2005 року. По-друге, незмінним залишається також бажання розв’язати проблему виключно дипломатичним шляхом.

Артем Филипенко, експерт Національного інституту стратегічних досліджен