Через війну росіяни бідніють / фото REUTERS

Багато галузей російської економіки чекає скорочення фінансування. А все - через розв'язану президентом РФ Володимиром Путіним повномасштабну війну проти України. Адже сотні ракет, які Росія випускає по мирних містах, коштуватимуть шалених грошей. 

Як розповіла в ефірі сюжету FreeДом економіст Наталія Зубаревич, більше чверті всього федерального бюджету витрачаються на національну оборону і національну безпеку. 

"Мілітаризованість видатків бюджету немаленька, але цьому немає меж", - пояснила вона.

Так, 150 млрд рублів буде зекономлено на науці, сільське господарство позбавлять 25 млрд рублів, космос - 21,4 млрд рублів, 11,5 млрд рублів втратять інновації. Також за війну заплатять кримчани, їхній бюджет скоротиться майже на 16 млрд рублів. 

"Скорочення імпорту і скорочення надходжень від імпортних податків та імпортного ПДВ - це відбулося. Збільшення витрат на війну - це сталося.  Тому скорочується економіка, скорочуються доходи бюджету в РФ", - зазначив Олександр Мертенс, професор кафедри фінансів Національного університету Києво-Могилянської академії. 

Для Кремля залишаються пріоритетними витрати на оборону і соцпідтримку громадян. Будуть профінансовані пенсії, йдеться в сюжеті.

Розвивати промисловість в умовах всесвітньої ізоляції неможливо. Та ще й бюджет на цю галузь урізають на 200 млрд рублів. Крім того, торгівля в РФ просіла капітально, ціни сильно зросли.

Раніше повідомлялося, що негативним зростанням економіки і збитком від санкцій ЄС в Кремлі намагалися пояснити в Кремлі реальну ситуацію з економікою Росії. Реальність показують цифри: за даними економістів, після початку повномасштабної війни з Україною жителі РФ почали бідніти. 

Вас також можуть зацікавити новини: