Росіяни будуть стрімко бідніти, кажуть експерти / фото REUTERS

Негативне зростання економіки, збиток від санкцій ЄС - як тільки в Кремлі не намагаються пояснити в Кремлі реальну ситуацію з економікою Росії. Реальність показують цифри: за даними економістів, після початку повномасштабної війни з Україною жителі РФ почали бідніти. 

Про сумну ситуацію з економікою Росії розповіли експерти в ефірі марафону FreeДом. 

"Є реальні показники, які опублікував Росстат за перший квартал 2022 року. Цей показник кількості бідних в РФ - він збільшився з 12,7 млн до 20,9 млн, тобто на 69%. Кількість безробітних також збільшується. Оскільки це все почалося в березні, в статистику першого кварталу воно ще не потрапило. Цю статистику ми побачимо за результатами другого кварталу", - пояснює Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації. 

Експерти зазначають, що на 17% знизився попит росіян на непродовольчі товари, це яскравий приклад того, що люди почали економити на всьому, крім їжі. А вже до кінця серпня економісти прогнозують чергову кризу на ринку праці.

"Ось тоді будуть масові зупинки переробних підприємств, людей або будуть звільняти, або переводити на низькооплачувану роботу. Або ж люди будуть виїжджати. За період з початку війни з РФ виїхали 4 млн громадян", - зазначив Несходовський.

Ті, хто виїхати не зможуть, повинні будуть звикнути до нової реальності. Але, як наголошує відомий банкір Сергій Фурса, економіка РФ буде падати, люди будуть жити гірше, але це не означає колапс країни.

У Москві вже думають про переведення управління курсом національної валюти в ручний режим. 

Як зазначив Сергій Жаворонков, російський економіст і старший експерт Інституту економічної політики ім. Гайдара, Путін намагається утримати іноземних інвесторів в РФ і пропонувати варіанти продати акції з викупом в майбутньому. 

"Є такий парадоксальний момент, що до початку війни всі думали, що у російської економіки можуть бути серйозні проблеми, а ось російська армія - вона потужна і непереможна. Але виявилося навпаки", - зазначив Жаворонков.

За його словами, в РФ є 13 млн у фонді національного добробуту, цього вистачить на 2-3 роки при нинішньому рівні рублевих витрат бюджетів. Інша справа, що ці витрати будуть скорочуватися, тому що падають доходи від експорту нафти. За травень нафтогазові доходи бюджету знизилися майже в 2 рази, в квітні вони досягали майже 900 млрд рублів, а в травні вони знизилися в два рази. Російський економіст розповів, що основна проблема російської економіки - не безробіття, тому що існує "сірий" ринок праці.

"Пара мільйонів (безробітних, - УНІАН.) може додатися. Але головна проблема - це падіння доходів тих, хто продовжує працювати", - наголосив Жаворонков.

За його словами, сильно зросли ціни на багато споживчі товари, і не тільки імпортні. Журналісти навели цифри ЗМІ, засновані на даних Росстату:

Що росіяни зараз можуть дозволити собі купити?

Журналісти зазначили, що якщо фінансова ситуація в РФ буде погіршуватися, це буде тільки змусити жителів найбідніших регіонів Росії йти на війну проти України, щоб заробити. 

Крім того, російський економіст прокоментував ситуацію довкола національної валюти РФ.

"Реальний курс рубля відрізняється від того, що публікує Центральний банк десь на 10 рублів, тобто на 20%. Тобто російська влада тримає два курси: один офіційний - за яким купити не можна, другий - реальний, який зараз перебуває в районі 70 рублів", - підсумував Жаворонков.

Нагадаємо, РФ 24 лютого 2022 року розв'язала повномасштабну війну проти України. Станом на 22 червня Росія втратила в нашій країні 34 тисячі 230 солдатів.

Вас також можуть зацікавити новини: