Для отримання допомоги "Талібан" повинен надати письмові гарантії / фото REUTERS

Низка країн під час сьогоднішньої донорської конференції ООН щодо гуманітарної ситуації в Афганістані заявили про намір виділити понад 1 мільярд доларів фінансової допомоги на гуманітарні проекти в цій країні.

Як повідомляє DW, про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

За його словами, однак "неможливо" визначити, яка частка з цих коштів надійде як реакція на заклик ООН щодо надання екстреної підтримки.

Відео дня

Зокрема, Німеччина та Франція пообіцяли виділити на гуманітарну допомогу Афганістану по 100 млн євро, Сполучені Штати Америки - 54 млн євро, Швейцарія - 30 млн євро. Ще 20 млн доларів буде виділено з фонду екстреної допомоги ООН.

Читайте такожПомер "в'єтнамський тарзан", який прожив 40 років у джунглях, ховаючись від "війни"Своєю чергою представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд наголосила, що радикальний ісламістський рух "Талібан" повинен надати письмові гарантії для отримання гуманітарної допомоги.

"Слів недостатньо. Ми повинні бачити дії", - сказала вона і додала, що гуманітарні організації не зможуть виконувати свою роботу в Афганістані, якщо таліби "не дотримуватимуться основних зобов'язань та гуманітарних правил".

Генсек ООН Гутерріш на початку конференції наголосив, що афганський народ після захоплення влади в країні талібами "потребує рятівного каната" для того, щоб вистояти у "найважчі години". Раніше Гутерріш оцінював потреби Афганістану в гуманітарній допомозі до кінця поточного року в понад 600 млн доларів (500 млн євро).

Захоплення талібами влади в Афганістані

15 серпня Афганістан захопили члени терористичного руху "Талібан". Того ж дня президент країни Ашраф Гані втік з Афганістану.

7 вересня таліби оголосили про формування перехідного уряду. Його головою став голова ради керівництва руху Мохаммад Хасан Ахунд.