Експерт розкрив, для чого Лукашенко їздив до Китаю

Лукашенко сподівається, що Сі Цзіньпін замовить за нього слово перед європейцями.

Президент Білорусь Олександр Лукашенко їздив до Китаю, щоб остаточно "присягти на вічність" його лідеру - Сі Цзіньпіну.

Про це заявив директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телеканалу "Еспресо". За його словами, білоруський політик хоче отримати гарантії безпеки на той час, коли РФ програє у війні.

"Лукашенко їздив до Китаю, щоб отримати особисті гарантії безпеки. Лукашенко розуміє, що почнуться процеси та тектонічні зміни в Росії після перемоги України - це головна мета його візиту", - пояснив Мусієнко. 

Як зазначається, Лукашенко хоче, щоб у майбутньому Сі Цзіньпін замовив за нього слово перед європейцями.

"Лукашенко добре вдавав, що їде до Китаю за завданням Путіна. Обговорити маршрути транспортування зброї з Китаю через Білорусь. Раніше Китай постачав Білорусі ракети до РСЗВ "Полонез" і Путін просив Лукашенка, щоб той обговорив з китайським лідером це питання. Вважаю, що Лукашенко цього торкнувся, але основною метою візиту були особисті гарантії безпеки", - вважає Мусієнко. 

Візит Лукашенка в Китай

Як раніше повідомляв УНІАН, президент Білорусі прибув до Пекіна 28 лютого. Його візит тривав три дні.

Зустріч Сі та Лукашенка відбулась 1 березня. Сторони домовились про розвиток зразкових відносин всебічного стратегічного партнерства, а також підписали ще кілька інших документів про співпрацю. 

Після цього білоруський президент заявив, що його країна підтримуватиме Китай з усіх чутливих питань.

Аналітики ISW переконані, що своїм візитом до Китаю Лукашенко має намір збільшити китайський вплив в Білорусі і тим самим захиститися від тиску з Москви.

Вас також можуть зацікавити новини: