У Пекіні Лукашенко реалізує свій власний план / фото REUTERS

Своїм візитом до Китаю білоруський диктатор Олександр Лукашенко має намір збільшити китайський вплив в Білорусі і тим самим захиститися від тиску з Москви. Про це йдеться в черговому зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW). 

Відзначається, що в ході візиту до Пекіна 1 березня Лукашенко і китайський лідер Сі Цзіньпін підписали пакет документів, які, як вважається, допоможуть обійти через Білорусь деякі санкції Заходу, введені проти Росії.

Однак не менш важливим аспектом є неприховане білоруським диктатором прагнення розширити і поглибити співпрацю з Китаєм у сфері економіки і технологій. І це не заради процвітання рядових білорусів.

Відео дня

"Лукашенко, ймовірно, також має намір цими угодами підтримати свої давні зусилля з розвитку китайського економічного впливу в Білорусі, щоб застрахуватися від російського інтеграційного тиску", – вважають аналітики.

У той же час ISW вважає, що Лукашенко в кращому випадку зможе відстрочити захоплення Білорусі Росією. 

Ситуація в Білорусі - останні новини

Після того, як режим Лукашенка став співучасником російського вторгнення в Україну, Білорусь потрапила в економічну і політичну ізоляцію від решти Європи. При цьому санкційний тиск не слабшає, а лише зростає.

26 лютого на військовому аеродромі під Мінськом стався вибух, який пошкодив російський літак дальньої радіолокаційної розвідки А-50. Відповідальність за атаку взяли на себе білоруські партизани, але є думка, що вибух влаштували спецслужби Білорусі.

Саме на цьому тлі Лукашенко відправився в Китай домовлятися про нові торгово-промислові контракти, які з одного боку дозволять обійти західні санкції, а з іншого – зроблять Білорусь менш залежною від Росії. Примітно, що в Пекін білоруський диктатор полетів американським, а не російським літаком.

Вас також можуть зацікавити новини: