"Три пункти": експерт розповів про важливість договору між Україною та Британією

В угоді є три пункти, що в принципі передбачались пакетами гарантій безпеки, які мають діяти до вступу України до НАТО.

Військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко пояснив, що офіційно підписаний 12 січня великий договір між Україною та Британією - це дуже важливий крок.

"Тому що ми формалізуємо на папері той стан, який є, де факто склався. Коли нас підтримують наші партнери, але зрозуміло, що ця підтримка - це виключно добра воля і бажання, які були зібрані в кулак. Зокрема, і за ініціативи Президента України Зеленського, який доклався до цього багато, і загалом української влади. І приклад, як надихнув український народ на боротьбу взагалі всіх європейців. Тому це важливий юридичний документ", - акцентував Мусієнко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Експерт зауважив, що в ньому є три пункти, що в принципі передбачались пакетами гарантій безпеки, які мають діяти до вступу України до НАТО.

"Перше – це надання оборонної підтримки, тобто передача озброєння і боєприпасів. Друге – це створення виробництва спільно зброї, тобто оборонно-промисловий комплекс. Щиро сподіваюсь, що вслід за німецьким Rheinmetall, ми побачимо все ж таки прихід британської BAE Systems (належить до найбільших оборонних підприємств світу - УНІАН), дуже цього би хотілося. Також це спільний обмін технологіями. Третє - угода стосується сектору безпеки. Тобто обміну розвідданими, інформацією, підтримкою, тощо. Цей документ символізує те, що на сьогоднішній день підтримка партнерів буде з Україною", - підкреслив Мусієнко.

Він додав, що також цей документ передбачає зобов’язання Британії допомагати з підготовкою українських військовослужбовців на полігонах цієї країни.

"Це стосується артилеристів, морської піхоти і не тільки їх", - зазначив Мусієнко.

Експерт резюмував, що це основні моменти щодо підписаного великого договору між Україною та  Британією, про які можна вже зараз сказати.

Підписання договору між Україною і Британією - деталі

2 січня Україна та Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії підписали історичну "Угоду про співробітництво у сфері безпеки" ("Agreement on Security Cooperation"). Це відбулось в рамках візиту прем'єр-міністра Великої Британії в Київ. Підпис під документом, який формалізує військову і невійськову співпрацю Британії та України на підтримку безпеки України, поставили президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Посол США в Україні Бріджит Брінк повідомила, що Сполучені Штати Америки мають намір підписати з Україною угоду про гарантії безпеки, аналогічну тій, яку сьогодні в Києві підписали з Великобританією. Зазначається, що відповідні переговори вже тривають. Білий дім вважає, що це дозволить запобігти новій агресії проти України в майбутньому.

Вас також можуть зацікавити новини: