Голова МЗС Британії заявила, що її країна ніколи не визнає Воронеж і Ростов територією РФ

оновлено

Ситуацію врегулювала британський посол в РФ, а міністру згодом довелося виправдовуватися.

Міністр закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс, яка перебуває з візитом у Москві, заявила, що не визнає дві російські області територією РФ. 

Про це пише "Комерсант". За інформацією видання, під час зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим Трасс зажадала від РФ відвести свої війська від українського кордону. Той у відповідь заявив, що вони нібито знаходяться тільки на своїй території. Після нетривалої дискусії Лавров уточнив у британського міністра, чи визнає вона суверенітет РФ над Ростовською і Воронезькою областями.

"Великобританія ніколи не визнає суверенітету Росії над цими регіонами", - цитує російське видання відповідь Трасс.

Читайте такожВелика Британія привела у режим готовності тисячу військових - Джонсон

Ситуацію врегулював британський посол в РФ, яка пояснила міністру, що Лавров мав на увазі саме російські регіони.

Згодом Трасс пояснила: мовляв, спочатку думала, що мова йде про Україну. І додала, що визнає Ростовську та Воронезьку області територією РФ.

Як відомо, Британія - одна з багатьох країн світу, яка погодилася постачати Україні зброю на тлі зростаючої російської загрози в Східній Європі. У січні до Києва прибула партія протитанкової зброї, щоб захиститися від потенційного вторгнення Росії.

Крім того, Київ і Лондон уклали стратегічні угоди з будівництва морських портів і кораблів для українського ВМС.

Посол України в Британії Вадим Пристайко припустив, що Лондон після виходу з ЄС зараз у пошуках нових геополітичних інтересів, і що на роль таких друзів цілком підходить Київ: "Британія хоче знайти нових друзів. На кандидатуру такого друга Україна підходить, незважаючи на весь багаж проблем, які тягнуться за дружбою з нашою державою, а це, в першу чергу, протистояння з Росією. Британія готова до такого кроку. Демонстрацією цієї готовності є постачання зброї".