Готувалися до "неправильної війни": експерт розповів, чому ХАМАС зміг легко вторгнутися в Ізраїль

Останнім часом військова увага була спрямована на Західний Берег.

Відносно нетехнологічний наземний наступ бойовиків ХАМАС захопив Збройні сили Ізраїлю зненацька.

Вони готувалися до "неправильної війни", заявив дослідник ізраїльського Міжнародного інституту по боротьбі з тероризмом Аві Ягер, пише The Wall Street Journal.

Останнім часом військова увага була спрямована на Західний Берег. Попередження ізраїльської розвідки про потенційну війну були зосереджені на півночі і загрозу з боку "Хезболли". До суботи в Ізраїлі не думали, що ХАМАС зацікавлений в атаці.

Водночас угруповання стало більш витонченим. При нападі вони поєднувала ракети, кораблі, безпілотники і штурмовиків. І Ізраїль при всіх складних високих технологіях, озброєнні, шпигунській ПЗ і розвідці не зміг це передбачити. У Тель-Авіві вважали, що основні загрози – це ракетні атаки і вилазки повстанців. Тому основні інвестиції йшли в розвідку, кібернетику і оборонні засоби, наприклад, систему ППО "Залізний купол". У міру цього ХАМАС і "Хезболла" стали діяти скоріше як звичайні військові противники, а не повстанці.

Напад ХАМАС на Ізраїль

Джеремі Баш, який обіймав посаду начальника штабу як в Міністерстві оборони США, так і в ЦРУ, заявив, що Ізраїль ніколи не стикався з наземним вторгненням, подібним до нападу Хамасу в суботу.

Після зачистки прилеглих до Сектору газу Ізраїльських територій на них нарахували вже близько 1500 тіл ліквідованих бойовиків Хамасу. Про це пише Associated Press з посиланням на армію оборони Ізраїлю.

Вас також можуть зацікавити новини: