Аналітики розповіли, як Путін використовує напад Хамас на Ізраїль / REUTERS

Кремль використає атаку ХАМАС на Ізраїль для просування наративів, направлених на зменшення підтримки та уваги США і Заходу до України.

На це в новому звіті звернули увагу аналітики Інституту з вивчення війни (ISW). Вони зазначили, що російська влада вже використовувала і, ймовірно, продовжить використовувати напади ХАМАС на Ізраїль для просування своїх інформаційних операцій, спрямованих на скорочення допомоги США і західних держав Україні.

У Путіна активізували кілька інформаційних операцій після нападу ХАМАС, в першу чергу звинувачуючи Захід у нехтуванні конфліктами на Близькому Сході на користь підтримки України.

Відео дня

Заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв заявив, що США та їхнім союзникам слід було б "зайнятися палестино-ізраїльським врегулюванням", а не "втручатися" у справи Росії та надавати Україні військову допомогу.

А російський МЗС звинуватив Захід у блокуванні зусиль, що призвело до ескалації насильства, поклавши відповідальність за нинішні бойові дії в Ізраїлі на Захід.

Аналітики Інституту підкреслили, що ці наративи Кремля спрямовані на західну аудиторію, щоб посіяти сумніви щодо надання військової підтримки Україні. Крім того, таким чином росіяни намагаються деморалізувати українське суспільство, стверджуючи, що Україна втратить міжнародну підтримку, а також мають намір запевнити російську аудиторію в тому, що міжнародне співтовариство проігнорує воєнні зусилля України.

Аналітики попередили, що російська інформаційна кампанія продовжиться ще у найближчі тижні. У Інституті прослідкували, що деякі російські воєнкори вже перемкнулись з України на Ізраїль, стверджуючи, що увага Заходу тепер буде не з Києвом.

"ISW поки не може прогнозувати, як зміниться середовище джерел у зв'язку з розгортанням атак ХАМАС в Ізраїлі", – зауважили аналітики.

Напад Хамас на Ізраїль

Вчора в першій половині дня стало відомо, що бойовики Хамас здійснили вторгнення на територію Ізраїлю. У Ізраїлі є жертви і поранені серед мирного населення, також бойовики викрали десятки людей.

Наразі ситуація дуже загострена. Світові лідери вже висловили свою стурбованість з приводу подій в Ізраїлі.

Вас також можуть зацікавити новини: