Скільки потрібно прожити в Німеччині, щоб отримати громадянство / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато репатріантів, які проживають на території ФРН десятки років, знають, що раніше громадянство Німеччини отримати було непросто. Як мінімум, потрібно було жити на території держави 8 років і довше, вільно говорити німецькою і мати підтверджене джерело заробітку. Тепер все інакше - УНІАН розібрався, як тепер оформляється громадянство в Німеччині.

Чому стало простіше отримати громадянство Німеччини - можливі причини

У п'ятницю, 19 січня, Бундестаг схвалив і прийняв законопроект, який істотно спрощує отримання німецького паспорта для емігрантів. Наприклад, тепер дозволено мати подвійне громадянство в Німеччині, немає таких серйозних вимог до знання мови. Згідно з офіційними даними, законопроект вступить в силу протягом трьох місяців.

Існує думка, що громадянство Німеччини пропонують так легко, тому що в країні настала демографічна криза - ФРН залишилася без трудового ресурсу. На ринку праці сильно відчувається нестача кваліфікованих кадрів, а без припливу іноземців країна б не змогла розвиватися вже давно. У Бундестазі заявляють, що новий законопроект - це мотивація для тих, хто і так живе і працює на благо Німеччини, а не культивування приїжджих біженців.

Відео дня

Як отримати громадянство Німеччини українцю - інструкція

Згідно з текстом законопроекту, основні зміни, які прийняла влада країни 19 січня, звучать так:

  • громадянство Німеччини можна отримати через 5 років (замість 8), при успішній інтеграції - через 3 роки;
  • дозволено оформляти подвійне громадянство в Німеччині для людей, у яких є паспорти інших країн;
  • громадянство Німеччини за народженням - діти іноземців відразу отримають німецький паспорт, якщо хоча б один з батьків живе в країні 5 років і довше;
  • після досягнення повноліття діти можуть не відмовлятися від свого громадянства іншої країни, а робити подвійне.

Важливо розуміти, що громадянство Німеччини через шлюб можливе, тільки якщо ви самостійно забезпечуєте себе і свою сім'ю, а також не приймаєте ніяких виплат від держави. Приміром, претендувати на громадянство в Німеччині не можуть дружини іммігрантів першого покоління і їхні діти, які живуть в Німеччині вже десятиліттями, перебуваючи під опікою своїх чоловіків. 

Також громадянство Німеччини не отримають люди, які заперечують рівноправність чоловіків і жінок, практикують багатоженство, а також ті, хто здійснює "антисемітські, расистські чи інші дії з мотивів, що зневажають людську гідність".

Як отримати громадянство Німеччини українцю, якщо є статус біженця

Дуже серйозний нюанс, який варто врахувати, перед тим як отримати громадянство в Німеччині українцю і почати процес натуралізації - соціальні виплати. Зараз, через війну в Україні, багато громадян нашої країни виїхали до ФРН і оформили статус біженця або тимчасовий захист, разом з якими передбачені виплати.

Новий законопроект говорить, що особа, яка отримує соціальну допомогу або допомогу по безробіттю, не може претендувати на німецький паспорт. Винятки становлять три типи виплат - Kindergeld, Kinderzuschlag і Wohngeld.

Винятки можуть бути зроблені для тих, хто тільки недавно став безробітним, а в попередні два роки працював як мінімум 20 місяців повний робочий день.

Додаткові пільги надаються гастарбайтерам і контрактним робітникам, які приїхали до 1974 року в ФРН до 1974 року або до 1990 року в НДР. Тепер у них не вимагатимуть здачу тесту на громадянство Німеччини - для отримання паспорта вистачить усного знання мови.

Вас також можуть зацікавити новини: