Лідери країн G7 назвали умови визнання легітимності уряду Афганістану

Афганістан не повинен стати притулком для тероризму.

Лідери країн "Групи семи" заявили, що легітимність майбутнього уряду Афганістану залежить від того, як він буде виконувати свої міжнародні зобов'язання.

Про це йдеться у заяві, опублікованій за підсумками екстреної зустрічі, присвяченій ситуації в Афганістані.

До лідерів приєдналися Генеральні секретарі ООН та НАТО. Вони підтвердили свою тверду прихильність народу Афганістану.

"Ми закликаємо дотримуватися зобов’язань, передбачених міжнародним правом у сфері прав людини, включаючи права жінок, дівчат та груп меншин, а також дотримуватися міжнародного гуманітарного права за будь-яких обставин", - йдеться у заяві.

Читайте такожТаліби заборонять евакуацію з Кабула після 31 серпняЛідери відзначили, що Афганістан більше ніколи не повинен стати притулком для тероризму або джерелом терористичних нападів на інших.

"Працюючи з партнерами, зокрема з союзниками по НАТО, ми продовжимо рішучу та солідарну боротьбу з тероризмом, де б це не було виявлено. Будь-який майбутній уряд Афганістану має дотримуватися міжнародних зобов’язань та зобов’язань щодо захисту від тероризму; захищати права всіх афганців, особливо жінок, дітей та етнічних та релігійних меншин; підтримувати верховенство права; дозволити безперешкодний та беззастережний гуманітарний доступ та ефективно протидіяти торгівлі людьми та наркотиками", - підкреслили лідери.

Учасники зустрічі зазначили, що зараз їх пріоритетом є забезпечення евакуації їх громадян та тих афганців, які співпрацювали з ними, а також забезпечення безперервного виїзду з Афганістану. 

Вони відзначили, що судитимуть про афганські сторони за їхніми діями, а не за словами.

"Легітимність будь-якого майбутнього уряду залежить від підходу, який він зараз застосовує до виконання своїх міжнародних зобов'язань та зобов'язань щодо забезпечення стабільного Афганістану", - підкреслюється у заяві.

Ситуація в Афганістані

15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, вони наступили на Кабул.

Міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал у відеозверненні заявив, що столицю передадуть талібам мирно. Стало також відомо, що представники "Талібану" в президентському палаці в Кабулі обговорять підготовку до зміни влади.

15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів в Таджикистан.

За даними МЗС України, в Афганістані ще залишається близько 50 українських громадян.