РосЗМІ поширили інформацію про участь Протасевича у війні на Донбасі в батальйоні «Азов» / фото REUTERS

Олександр Лукашенко заявив, що "слідчі з Донбасу" можуть провести допит затриманого в Білорусі журналіста Романа Протасевича.

Про це він заявив в ході наради зі співпраці з Росією, пише РИА Новости.

"На Донбасі порушено кримінальну справу за цими персоналіями. Я нагадав президенту Путіну, що порушено кримінальну справу, і сказав, що якщо у них (у слідчих - ред.) будуть питання до них - ласкаво просимо до нас, будь ласка, задайте їм питання, тому що людей вони вбивали там, на Донбасі", - сказав Лукашенко. 

Також він прокоментував слова Протасевича про те, що в Білорусі йому загрожує смертна кара

Читайте такожЛукашенко: Росія поставить Білорусі сучасне озброєння"Він знав, що говорив, він розумів, що там, на південному сході України, йому можуть бути пред'явлені претензії, і це вже зовсім інша ситуація",- зазначив Лукашенко.

Раніше "Генеральна прокуратура ЛНР" звернулася до Білорусі з проханням видати їм Протасевича "для проведення слідчого експерименту".

Затримання Протасевича в Мінську

Романа Протасевича затримали разом з дівчиною Софією Сапегою під час екстреної посадки літака Ryanair в аеропорту "Мінськ". Пізніше КДБ Злив у Мережу ролик з допитом журналіста з дивними плямами на обличчі.

Він був головним редактором найбільшого Опозиційного Telegram-каналу NEXTA, який висвітлює політичні події в Білорусі.

Восени 2020 року Протасевича разом з іншим засновником Nexta Степаном Путило оголосили в розшук, перед цим проти них в Білорусі порушили справу про організацію масових заворушень.

Російські ЗМІ поширили інформацію про участь Протасевича у війні на Донбасі з боку України в батальйоні «Азов». Оточення хлопця звинувачення відкинуло. Лідер Нацкорпусу Андрій Білецький підкреслив, що Білорус виконував на фронті виключно журналістські обов'язки.