Прихильники Лукашенка приїхали з усіх частин країни / фото Franak Viačorka

У Мінську на Майдані незалежності відбувається провладний мітинг, для організації якого залучили адмінресурс. Учасників акції централізовано завезли автобусами з регіонів.

Організаторами акції виступили провладна громадська організація «Біла Русь» та комуністична партія. Головні гасла: «Лукашенко – наш президент», «Поважайте наш вибір», «ми за мир» тощо.

Зі сцени на мітингу виступають різні люди, серед яких – посадовці. Люди тримають в руках офіційні прапори Білорусі. Також можна побачити російські триколори та прапори комуністичної партії.

Відео дня
Прапори комуністичної партії Білорусі / фото Franak Viačorka
Мітинг за Лукашенка / фото Franak Viačorka

У розмові з журналістом Радіо Свобода учасники мітингу кажуть, що їм не подобаються акції протесту, але деякі з них не підтримують масове побиття протестувальників. Вони вважають, що протести – це загроза єдності та територіальної цілісності країни.

Білоруські ЗМІ раніше повідомили, що на мітинги зганяють робітників, посадовців і силовиків. Деяким запропонували премії і відгули за участь в акціях, але є й ті, кому в разі відмови пригрозили звільненням.

У мережі з'явилися відео з колонами автобусів, які везуть до Мінська людей. Повідомляється, що з деяких міст навіть запустили спеціальні поїзди для учасників мітингу.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тіхановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками. Також із 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня в МВС Білорусі заявили, що відпустили понад 2 тис. затриманих.