Молдова вперше за 30 років незалежності купила газ не у Росії

Контракт підписали з польським концерном PGNiG.

Після провалу переговорів з російським "Газпромом" про новий газовий контракт Молдова закупила 1 мільйон кубометрів природного газу у Польщі.

Про це повідомляє DW з посиланням на уряд у Кишиневі.

Зазначається, що контракт про пробну закупівлю газу підписаний між молдавською компанією Energocom та польським концерном PGNiG.

"Це перша в історії Молдови закупівля газу у альтернативних джерел", – йдеться в документі.

Читайте такожУкраїна надасть Молдові в "борг" газ для подолання енергетичної кризиУ країні перевірять можливість імпортувати газ від інших постачальників і врівноважити низький тиск в системі подачі природного газу.

Газова криза у Молдові

Напередодні в Молдові депутати парламенту проголосували за введення в країні режиму надзвичайного стану терміном на 30 днів – з 22 жовтня до 20 листопада через газову кризу.

За словами прем'єра Молдови, зараз немає остаточної домовленості з "Газпромом" про постачання, а також немає впевненості, що в підсумку договір буде укладений.

На газовому ринку Молдови спостерігається дефіцит газу в 16 млн кубометрів, а необхідні обсяги газу в жовтні покриті на 67%. У газотранспортній мережі тиск досяг критичного рівня, що загрожує функціонуванню газових систем.