НАТО застерігає "Талібан" від спроб перешкодити евакуації людей з Афганістану

Єнс Столтенберг підкреслив, що евакуація з Афганістану військових і цивільних осіб залишається найвищим пріоритетом для Альянсу.

НАТО застерегло рух "Талібан" від спроб перешкодити евакуації людей із Афганістану.

Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг за підсумками відеоконференції голів МЗС країн-учасниць НАТО, передає DW.

"Ми очікуємо, що таліби забезпечать усім іноземцям, а також громадянам Афганістану, які хочуть залишити країну, безпечний виїзд", - сказав Столтенберг.

Він відзначив зусилля Туреччини, США і Великої Британії щодо забезпечення роботи аеропорту Кабула і додав, що безпека в аеропорту має вирішальне значення.

"Однак найбільшою складністю є забезпечення того, щоб люди могли дістатися до аеропорту й потрапити всередину", - сказав генсек НАТО.

Крім цього, в інтерв'ю DW Столтенберг підкреслив, що евакуація з Афганістану військових і цивільних осіб залишається найвищим пріоритетом для Альянсу.

За його словами, НАТО у довгостроковій перспективі має винести уроки з ситуації, що склалася в цій країні.

Столтенберг визнав, що обстановка за межами аеропорту Кабула є "хаотичною, складною і непередбачуваною". При цьому, Альянсу вдалося евакуювати кілька тисяч людей.

Читайте такожБританія співпрацюватиме з талібами за необхідності - Джонсон

"Проблема полягає не у відсутності літаків. Багато союзників висловили готовність прийняти у себе афганців. Проблема полягає в тому, щоб доставити їх туди", - пояснив Столтенберг.

Генсек підкреслив, що у союзників по Альянсу є "певні важелі впливу" на "Талібан". НАТО буде "використовувати політичні інструменти, дипломатичні інструменти, потенційні санкції" щоб переконатися, що таліби виконують свої зобов'язання", і дають можливість людям залишити країну.

Талібан захопив владу в Афганістані

  • 15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, в тому числі і столиці - Кабула.
  • Міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал у відеозверненні заявив, що столицю передадуть талібам мирно.
  • Стало також відомо, що представники "Талібану" в президентському палаці в Кабулі обговорять підготовку до зміни влади. Також 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів до Таджикистану. 18 серпня стало відомо, що Гані зі своєю сім'єю знаходиться в Об'єднаних Арабських Еміратах.
  • Угруповання Талібан 19 серпня проголосило нову державу на підконтрольній їй території – Ісламський Емірат Афганістан.
  • Представники Талібану оголосили в країні загальну амністію і заявили, що мають намір підтримувати мирні відносини з усіма країнами. Вони також пообіцяли, що жінкам будуть надані права, але "в рамках ісламу". Проте прихід талібів до влади спровокував паніку і втечу людей з країни. Багато хто пам'ятає жорстоке правління Талібану в дев'яностих, коли в суспільстві діяв вкрай жорсткий режим шаріату.
  • Україна евакуювала з Афганістану 79 громадян з шести країн - України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану.
  • Станом на вечір 17 серпня вже 153 українських громадянина, українці афганського походження, бажали покинути Афганістан. 18 серпня літак, який мав евакуювати українців з Афганістану, не зміг сісти в Кабулі. Зараз немає безпечного коридору для доступу в аеропорт Кабула, де ситуація залишається частково неконтрольованою.