Дослідження виявило, що німці втрачають відчуття безпеки у власній країні

При цьому, близько третини німців висловили думку, що підтримку Києва треба скоротити.

Громадяни Німеччини почали втрачати відчуття безпеки.

Про це повідомила голова Інституту вивчення громадської думки Рената Кехер, передає "Німецька хвиля". "Почуття безпеки у населення Німеччини сьогодні явно руйнується", - констатувала вона, представляючи результати опитування серед населення країни.

Дослідження на цю тему проводиться в Німеччині понад 10 років, але цього разу, на думку авторів, його результати виявилися особливо цікавими.

Якщо 2019 року частка учасників опитування, які відчували себе в Німеччині в безпеці, становила 73%, а 2021 року, "коли всі сиділи по домівках через пандемію", - навіть 82%, то сьогодні таку думку висловив лише 61% респондентів, зазначила Кехер.

Вона пояснила, що це пов'язано не тільки зі значним зростанням рівня злочинності за останні 2 роки, а й з конфліктами між різними ідеологічними групами.

У списку потенційних загроз для внутрішньої безпеки Німеччини першу сходинку посідають ісламістські угруповання. Вони викликають тривогу у 86% респондентів. Далі йдуть злочинні арабські сімейні клани (81%) і праві екстремісти (76%).

Окремо Кехер зупинилася на припливі в країну біженців. "Це найважливіша тема для населення... оскільки у нього немає впевненості, що ця проблема буде вирішена і ситуація буде під контролем", - пояснила вона.

Згідно результатів дослідження, дві третини населення Німеччини (65% загалом по країні, 62% на заході і 79% - на сході) не схвалюють діючу політику уряду щодо біженців.

Наразі близько половини населення Німеччини побоюється, що через біженців рівень злочинності зросте. У свіжому опитування близько третини заявили також, що стали почуватися менш безпечно у своєму місці проживання. Водночас у жителів східних федеральних земель і в людей із нижчими доходами зростання таких побоювань було особливо помітним.

Але у переліку проблем, що бентежать німців у сфері безпеки, біженці посідають лише четверте місце, після зростання цін (76%), війни в Україні (73%) і того, що ситуація в Європі стає менш передбачуваною (64%). 

При цьому війна РФ проти України займає першу сходинку в списку світових конфліктів, що викликають у німців побоювання. На неї вказали 85%  респондентів. 

РФ очолює і список країн, які на думку німців, загрожують миру. Таку думку висловили 75% респондентів, що нижче показників 2023 року.

Що стосується конкретно війни в Україні, то тут науковці виявили зміни очікувань німців щодо її результату. Лише 10% респондентів вважают, що Україна зможе перемогти. При цьому, близько третини німців висловили думку, що підтримку Києва треба скоротити. На сході країни цю думку висловили 46% населення, на заході - 28%.

Українські біженці в Німеччині

Парламент Німеччини ухвалив закон про спрощення процедури набуття громадянства іноземцями, що законно проживають в країні. Відповідно до нового закону, частина українських біженців зможуть претендувати на німецький паспорт вже з наступного року.

Вас також можуть зацікавити новини: