Українцям стане простіше отримати німецький паспорт / колаж УНІАН, фото REUTERS, ua.depositphotos.com

Парламент Німеччини ухвалив закон про спрощення процедури набуття громадянства іноземцями, що законно проживають в країні. Відповідно до нового закону, частина українських біженців зможуть претендувати на німецький паспорт вже з наступного року, пише DW.

Одним з ключових положень закону є скорочення строку проживання в Німеччині з 8 до 5 років для отримання права на отримання громадянства. А в разі "особливих інтеграційних досягнень" натуралізація буде можлива навіть через три роки.

"З 2025 року багато втікачів від війни в Україні будуть у праві претендувати на громадянство", - підтвердив журналістам керівник юридичного департаменту міністерства внутрішніх справ федеральної землі Гессен Вільгельм Кантер.

Відео дня

Такої ж думки берлінський адвокат Владислав Пінський. "Якщо людина приїхала через війну в березні 2022 року, вивчила німецьку мову до рівня C1, знайшла роботу і зробила щось суспільно корисне, то в березні 2025 року можна подати заявку (на отримання громадянства ФРН)", – коментує він.

Фахівці зауважують, що саме "суспільно корисна діяльність" є головною підставою для скорочення строку очікування до 3 років. 

Дані соціологічних опитувань демонструють помітне покращення рівня знань німецької мови серед українських біженців за минулий рік. Кількість працевлаштованих також зросла у 2023-му на 7% у порівнянні з даними 2022-го. Утім, наразі тільки кожен п'ятий біженець з України в Німеччині працевлаштований. Тож навряд чи претендувати на німецьке громадянство вже наступного року зможе багато українських біженців.

У коментарі для DW спеціаліст з міграційного права гамбурзький адвокат Юналь Зеран зауважив, що українцям для отримання громадянства доведеться також змінити свій статус перебування в Німеччині. Адже статус тимчасового захисту, який має переважна більшість біженців, не передбачає можливості отримати німецький паспорт.

Тож якщо український біженець хоче отримати німецьке громадянство, йому доведеться спершу отримати статус кваліфікованого спеціаліста, або дозвіл на постійне проживання, зазначив в коментарі DW професор Берлінської вищої школи економіки та права Тарік Таббара.

Водночас чи не головною передумовою залишається здатність претендента на німецький паспорт надійно забезпечити себе фінансово. Адже ті, хто отримує соціальну допомогу від німецької держави не можуть претендувати на громадянство.

Українські біженці в Німеччині: останні новини

Як писав УНІАН, наприкінці листопада уряд Німеччини продовжив статус захисту для українських біженців до березня 2025 року. Дозволи на проживання біженців з України, які втекли від війни та отримали статус захисту в Німеччині, будуть продовжені до 4 березня 2025 року автоматично. 

Також ми розповідали, що кількома тижнями до того уряд Німеччини вирішив скоротити виплати всім біженцям, зокрема і українцям. При цьому німецькі посадовці не приховували, що так хочуть зробити німецьку систему соціального захисту менш привабливою для мігрантів.

Вас також можуть зацікавити новини: