Лукашенко особисто наказав затримати Протасевича - Кизим / фото REUTERS

Рішення про затримання засновника Телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича ухвалював особисто Олександр Лукашенко, спецоперація не проводилася спонтанно.

Про це заявив посол України в Білорусі Ігор Кизим в ефірі каналу "Україна 24".

Дипломат зазначив, що зупинка літака подібним чином відбувається вперше в його практиці. 

Відео дня

"Очевидно, що рішення ухвалювалося на найвищому рівні, про це ніхто іншого не говорить. Рішення ухвалювалося особисто Олександром Лукашенком після того, як йому відповідні структури доповіли про необхідність такого кроку і так далі. Очевидно, що операція була проведена не спонтанно, вона готувалася. Рішення приймалося, як самостійно Я не знаю, але те, що першою особою - це точно, і це доведено. Самим Олександром Лукашенком", - заявив посол.

Затримання Романа Протасевича в Мінську

  • 23 травня Білорусь підняла винищувачі, щоб посадити в Мінську літак Ryanair, яким з Афін до Вільнюса летів засновник опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич.
  • Причиною екстреної посадки став нібито сигнал про мінування. Літак примусили сісти в Мінську по команді білоруських диспетчерів, попри те, що відстань до Вільнюса була значно менше. Лайнер перевірили, вибухівку не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.
  • Після посадки літака Протасевича і його дівчину затримали. Протасевичу на батьківщині загрожує смертна кара.
  • Україна з 00:00 26 травня припинила авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. Таке рішення ухвалив уряд 25 травня через ситуацію з примусовою посадкою літака компанії Ryanair в Мінську.