Роман Протасевич був затриманий у Білорусі після примусової посадки літака Ryanair / фото REUTERS

У НАТО закликають владу Білорусі негайно і безумовно звільнити білоруського журналіста Романа Протасевича.

"Північноатлантична рада рішуче засуджує примусове перенаправлення рейсу літака Ryanair до Мінська, який летів з Афін до Вільнюсу 23 травня, а також зняття з перенаправленого літака і арешт Романа Протасевича, відомого білоруського журналіста, який перебував на борту, і Софії Сапеги", - йдеться у заяві НАТО.

У цьому зв'язку наголошується, що цей неприйнятний акт порушив норми, які регулюють цивільну авіацію, і створив загрозу для життя пасажирів і екіпажу.

Відео дня

"Ми підтримуємо заклики про термінове незалежне розслідування, в тому числі за участі Міжнародної організації цивільної авіації. Ми підтримуємо заходи, вжиті союзниками індивідуально і колективно у відповідь на цей інцидент", - сказано у заяві.

Також наголошується, що затримання Протасевича порушує принципи політичного інакомислення і свободу преси.

"Білорусь повинна негайно і безумовно звільнити пана Протасевича і пані Сапегу. Союзники НАТО закликають Білорусь поважати фундаментальні права людини і свободи і дотримуватися міжнародного порядку, заснованого на правилах", - наголошується в заяві.

Також країни-члени Альянсу солідарні з Латвією стосовно невиправданого видворення латвійських дипломатів з Білорусі.

Читайте також"Літайте там, де угробили 300 осіб": Лукашенко натякнув на Україну, коментуючи відмову літати через Білорусь

Примусова посадка літака Ryanair у Мінську й затримання Романа Протасевича

  • 23 травня Білорусь підняла винищувачі, щоб посадити в Мінську літак Ryanair, яким із Афін до Вільнюса летів засновник опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич.
  • Причиною екстреної посадки став нібито сигнал про мінування. Літак примусили сісти Мінську по команді білоруських диспетчерів попри те, що відстань до Вільнюса була значно меншою. Лайнер перевірили, вибухівку не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.
  • Після посадки літака Протасевича і його дівчину затримали. Протасевичу на батьківщині загрожує смертна кара.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).
  • Україна з 00:00 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам буде заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. Таке рішення ухвалив уряд 25 травня через ситуацію з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську.