Киргизстан охоплений протестами / REUTERS

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що готовий піти у відставку з займаної посади, як тільки "країна встане на шлях законності".

Про це йдеться в його зверненні до співгромадян, опублікованому на офіційному сайті президента країни.

Читайте такожУ Радбезі Киргизстану заявили про зникнення президента і прем'єра

Відео дня

Зараз політична ситуація в республіці, за його словами, досягла критичної точки. Для її врегулювання він пропонує призначити нові парламентські вибори, відправити у відставку прем'єр-міністра і уряд. Жеенбеков висловив готовність підписати відповідні укази.

"Нам потрібно якомога швидше повернути ситуацію, що склалася, в правове русло. Після того, як будуть затверджені легітимні керівники органів виконавчої влади і країна встане на шлях законності, готовий піти з поста президента Киргизької Республіки", - йдеться у зверненні.

Протести в Киргизстані: що відбувається в країні

  • У Киргизстані 4 жовтня пройшли вибори до парламенту.
  • 5 жовтня в Бішкеку почався безстроковий мітинг проти результатів парламентських виборів. Учасники вимагали анулювання підсумків голосування 4 жовтня та проведення перевиборів.
  • Після півночі 6 жовтня мітингувальники захопили "Білий дім", де працюють парламент і президент країни, а також будівлі Держкомітету нацбезпеки і громадської ТРК. Сталися сутички між протестувальниками та правоохоронцями.
  • На вимогу протестувальників були звільнені з ув'язнення кілька політиків, у тому числі колишній президент Алмазбек Атамбаєв.
  • 6 жовтня Центрвиборчком офіційно визнав нелегітимними підсумки виборів.