Президент Киргизстану йде з посади / REUTERS

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков на тлі політичної кризи і вуличних акцій вирішив піти у відставку.

Читайте такожУ Киргизстані затримали екс-президента Атамбаєва

Як повідомляє KG24, Жеенбеков підготував відповідне звернення до народу Киргизстану. За його словами, ситуація в країні залишається напруженою.

Відео дня

"Вчора Жогорку Кенеш затвердив склад уряду, я підписав укази президента Киргизької Республіки про відповідні призначення. Але це не зняло напруженість. На жаль, агресія не вщухає, вимога моєї негайної відставки триває. Поточна ситуація близька до двостороннього конфлікту", - заявив глава держави.

Жеенбеков вказав, що в країні виникла реальна загроза кровопролиття.  

"Військовослужбовці та правоохоронні органи зобов'язані застосовувати зброю для захисту державної резиденції. В цьому випадку проллється кров, це неминуче. Я закликаю обидві сторони не піддаватися провокаціям», — зазначив він.

"Я не тримаюся за владу. Не хочу залишитися в історії Киргизстану як президент, що пролив кров і стріляв у власних громадян. Тому прийняв рішення піти у відставку», - уклав Жеенбеков.

Ситуація в Киргизстані: що відомо

  • У Киргизстані після парламентських виборів 4 жовтня, затьмарених звинуваченнями у фальсифікації результатів вотуму, не вщухають масові протести і заворушення, в результаті яких загинула як мінімум одна людина і понад 1000 були поранені.
  • На тлі масових заворушень ЦВК анулювала офіційні підсумки голосування, згідно з якими президентський табір здобув переконливу перемогу, проте протести і вимоги про відставку Жеенбекова так і не припинилися.
  • Націоналіст Садир Жапаров в ході протестів був звільнений прихильниками з колонії, де він відбував покарання за звинуваченнями в захопленні заручника та інших злочинах. Парламент обрав його новим прем'єром. 
  • Жеенбеков 9 жовтня ввів в країні надзвичайний стан і висловив готовність піти у відставку при виконанні низки умов.