Фото надано прес-центром ЦАХАЛ

"Про ракети кажуть: "Зі мною це не станеться!". Але так думали всі, кого поранило осколками", - майор командування тилу Ізраїлю

13:06, 19.01.2024
8 хв. Інтерв'ю

Майор командування тилу (підрозділу армії оборони Ізраїлю) Рита в інтерв'ю УНІАН розповіла, як в Ізраїлі працює система повітряних тривог, чому не можна їх ігнорувати, і як допомогти впоратися зі страхом дітям і людям похилого віку.

Як і минулого року, цієї зими Росія нарощує кількість ракетних ударів по Україні. Але якщо в 2023–му Кремль мріяв влаштувати нам тотальний блекаут, намагаючись нанести найбільшу шкоду енергетиці, то зараз, не ховаючись, б'є по цивільній інфраструктурі - практично завжди під ударами житлові будинки, лікарні, школи... на жаль, час притупляє відчуття небезпеки, і українці демонструють все менше бажання реагувати на сигнал повітряної тривоги.

У схожій ситуації набагато довше України живе Ізраїль. І при цьому, там інші, менші відстані до ворога. Як наслідок, у ізраїльтян можуть бути навіть не хвилини, а секунди для того, щоб забігти в укриття. А за дотриманням заходів безпеки відповідає, в тому числі командування тилу Ізраїлю – частина Армії оборони країни, що здійснює функції у сфері цивільної оборони та пошуково-рятувальних робіт.

Як Ізраїль навчився жити під постійними обстрілами, чому важливо дотримуватися рекомендацій служби тилу і чи існують якісь особливі прийоми, які допомагають дітям і старшому поколінню, УНІАН розповіла наша колишня співвітчизниця, командир російськомовного департаменту з роз'яснювальної роботи в командуванні тилу, майор Рита (в Ізраїлі не прийнято афішувати прізвища військових).

Відео дня

Рита, наскільки я знаю, в Ізраїлі від сирени до прильоту ракети може пройти менше хвилини, при цьому, наприклад, робота шкіл триває. Як в таких умовах проводити уроки офлайн?

По-перше, треба сказати, що у нас країна розділена на кілька районів. Під час війни в Перській затоці у нас була одна "сирена" на всю країну, а сьогодні їх вже 1700. Навіть міста розділені на райони. Ми говоримо людям: "Не хочемо, щоб Ви марно бігали в укриття. Але якщо сирена, значить, точно буде атака. У вас є секунди".

Щонайбільше час від сирени до можливого прильоту ракети – півтори хвилини. І є місця, де у воєнний час навчання в школах дозволяється тільки всередині спеціального приміщення. Є райони, де навчаються поблизу безпечного приміщення. В укритті школярі залишаються 10 хвилин. Сирена спрацьовує на перші ракети, але за ними можуть бути інші. Були випадки, коли уламки падали через 6-7 хвилин після сирени.

Ізраїльтянам потрібно бути готовими і до застосування хімічної зброї / Фото надано прес-центром ЦАХАЛ

По-друге, всі дії школярів і вчителів відпрацьовані. Кілька разів на рік в кожній школі проводяться обов'язкові навчання. Якщо довести дії до автоматизму, то буде простіше при реальній загрозі.

Багатьох стресова ситуація вводить в ступор, починається паніка. Інша справа, якщо ти вже дієш на автоматичному рівні. Це можна порівняти з тим, як ми водимо машину - не думаючи, як і що робимо.

Під час навчань відпрацьовуються дії дітей і на уроці, і на перерві. Є група "провідників" - це діти, які проводжають молодші класи в спеціальне приміщення. Кожен клас знає, до якого притулку вони повинні йти. Там всіх перераховують, але паралельно старшокласники роблять обхід по всіх класах і всіх туалетах, щоб переконатися, що нікого не забули.

Але одна справа вчення, інша – реальна загроза, коли діти перебувають у стресі. Вчителі заздалегідь готують ігри, щоб чимось зацікавити, перевести увагу на щось веселе. Можуть продовжуватися уроки. В одній зі шкіл я спостерігала, як вчитель музики організувала хор.

Які саме ігри використовують ваші вчителі?

Розроблено кілька інтерактивних ігор, але дуже часто ми використовуємо мильні бульбашки. Я кажу дітям: "У вас в животику є "кнопочка", яка може заспокоїти. Це дихання, довге дихання". І влаштовуємо змагання: "Хто надує найбільшу мильну бульбашку". Це концентрація на повільному диханні в одну точку, і ми так заспокоюємося. І це завжди весело. Діти - не важливо, скільки їм років - завжди люблять мильні бульбашки.

Кілька разів на рік у кожній школі проводяться обов'язкові навчання / Фото надано прес-центром ЦАХАЛ

Для старшокласників ми не розробляли якісь спеціальні ігри, але кожна друга старшокласниця може, наприклад, провести в бомбосховищі майстер-клас з селфі. Можна влаштувати змагання, щось за допомогою телефонів, записувати ролики. Це не тільки відволікає. Коли ми робимо щось разом, це заспокоює. І, з іншого боку, ми робимо клас згуртованим.

Крім того, потрібно розмовляти з дітьми. Я знаю, що наше покоління вихідців з СРСР не вміє говорити про те, що нас турбує. Коли я росла, у нас не було традицій обговорювати почуття. Але дуже важлива легітимація страху, слабкостей. Дорослі можуть сказати: "Так, мені теж страшно, але я з тобою". І обов'язково дати надію: "Це закінчиться. Ми переможемо!". Потрібно обіймати, бути разом в страху і в стресі.

А якщо дитина плаче? Як його виводять з такого стану?

Я не думаю, що його потрібно виводити. Чому ми ніколи не говоримо дитині: "Перестань сміятися"? І постійно твердимо: "Припини плакати"? Ми по-різному переживаємо стрес. І сміх, і сльози – вивільнення емоцій, сльози корисні. Неможливо перестати плакати. Точніше, можна, але тоді страх буде варитися всередині, його складніше буде потім пропрацювати.

Я чув, що перемогти стрес допомагає цукерка. Організм думає, що раз ми їмо, то в безпеці. Це хороший рецепт?

Дієтологи скажуть, що так не можна. У мене є знайомий, який на початку ескалації розкладав шоколадки в домашній безпечної кімнаті і говорив дітям: "Коли буде сирена, біжіть, шукайте". В результаті діти почали питати: "Коли вже буде сирена? Хочемо пошукати!".

Безпечна кімната (мамад) має залізобетонні стіни, сталеві двері і віконниці / фото-Michael Jacobson ( Wikipedia)

Війна затягнулася не на тиждень-два, і заїдати солодким не добре. Я особисто проти цього. Це як ефект собаки Павлова. Мозок пам'ятає, що солодке допоможе. І, значить, якщо стрес – треба заїсти, не важливо, чим, маленькою цукеркою або великим тортом. Крім цього, я не завжди хочу відволікатися від стресу зовсім. Можна плакати, потрібно переживати, не відкладати емоції в дальній ящик.

Є інший рецепт. Важливо не залишатися зі стресом один на один. Навколо є багато людей, яким потрібна допомога. Ми завжди просимо репатріантів, які давно живуть в Ізраїлі, допомагати, підтримувати тих, хто приїхав недавно. Коли ми підтримуємо один одного, нам набагато легше.

Я спостерігаю, що частина українців стали, скажімо так, фаталістами. Нехтують безпекою, кажуть: "Прилетить, так прилетить". Ви з таким стикалися?

У нас таке трапляється у літніх людей. Соціальне становище не завжди дозволяє, щоб в квартирі був мамад (безпечна кімната). Вони кажуть: "Та, поки я вийду, поки добіжу... я сяду і буду молиться". Навіть мій тато не завжди дотримується всіх правил. Каже: "Ми багато пережили. Що ми не бачили? Зі мною це не станеться!". Але всі, кого поранило осколками думали, що з ними такого не трапиться.

В Ізраїлі постійно розробляють і оновлюють рекомендації з безпеки для всіх груп населення / Фото надано прес-центром ЦАХАЛ.

Змусити людей неможливо. Але ми намагаємося достукатися до їхніх сердець, звертаємося до їхніх почуттів. Ми ходимо по всіх будинках престарілих, щоб попросити особисто. Якщо до мене прийде дочка і скаже, що треба зробити, мені незручно буде відмовити. Я на особистому прикладі повинна показати, як себе вести. І ми через дітей, як посланців, намагаємося дати потрібні рекомендації.

Ми з початку цієї війни випустили багато роликів.  Постійно розробляємо, переробляємо рекомендації. У нас є портал з безліччю статей про те, як розмовляти з дітьми, як вибирати безпечну кімнату і т.д. є інформація для людей з інвалідністю. Ми намагаємося охопити всіх.

Ми говоримо про постійні обстріли, але ви посміхаєтеся і сповнені оптимізму.

У нас виходу немає. Ми віримо в краще. Ми розуміємо, що це затягнеться надовго і потрібно зберегти стійкість. Ми не хочемо виявляти слабкість. Вони хочуть нас відключити, вибити з колії. Ми не дамо це зробити. Чим сильніше ми будемо разом, чим більше будемо один одного підтримувати, вірити в краще, тим швидше це закінчитися. Я на це сподіваюся. 

Влад Абрамов

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся