Столтенберг заспокоїв Лукашенка, що НАТО не нарощує військову присутність на кордоні з Білоруссю / фото REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав необгрунтованими заяви президента Олександра Лукашенка про нібито посилення військової присутності НАТО на кордонах з Білоруссю.

Про це Столтенберг заявив у Берліні на спільній з канцлером Німеччини Ангелою Меркель прес-конференції, повідомляє сайт Альянсу.

"НАТО не нарощує військову присутність у регіоні. Тож будь-яка спроба використати це як виправдання для придушення мирних протестів є абсолютно необґрунтованою", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

Він зауважив, що світова спільнота уважно стежить за перебігом подій у Білорусі.

"Це криза, яка розгортається на наших кордонах. Визначення свого власного майбутнього залежить від народу Білорусі. Всі союзники НАТО підтримують суверенітет і незалежність Білорусі. Режим у Мінську повинен продемонструвати повну повагу до фундаментальних прав, у тому числі свободи слова і права на мирний протест", - сказав Столтенберг.

Лукашенко про НАТО: що було раніше

  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 22 серпня Лукашенко заявив про приведення основних частин Збройних сил Білорусі в повну бойову готовність і перекидання їх до західних кордонів. Він заявив, що "ми бачимо серйозне ворушіння військ НАТО у безпосередній близькості від наших кордонів на території Польщі та Литви».