Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо Афганістану

Радбез ООН вимагає від талібів дозволити афганцям безперешкодно залишати країну.

Рада Безпеки ООН вимагає від радикального ісламістського руху "Талібан" дозволити афганцям безперешкодно залишати Афганістан.

Про це йдеться в резолюції, ухваленій Радбезом у понеділок, 30 серпня, передає DW.

Резолюцію, яку внесли Велика Британія, Франція, США та Ірландія, підтримали 13 членів РБ ООН, Росія та Китай утрималися.

У тексті згадується обіцянка "Талібану" стосовно можливості для афганців безперешкодно у будь-який час залишити Афганістан усіма можливими шляхами.

Рада Безпеки очікує, що "Талібан" дотримуватиметься своїх обіцянок та інших зобов'язань, у тому числі прав людини, особливо прав жінок, дітей та меншин. Також в резолюції згадується необхідність безперешкодного гуманітарного доступу.

Рада Безпеки також вимагає не перетворювати Афганістан на прихисток для терористів.

Резолюції Радбезу ООН є зобов'язальними з точки зору міжнародного права, зазначає DW.

Читайте також"Українські солдати були для нас ангелами": стали відомі подробиці операції українських військових з евакуації афганців із Кабулу

Талібан захопив владу в Афганістані

  • 15 серпня таліби заявили про захоплення всієї території Афганістану, в тому числі і столиці - Кабула.
  • Міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал у відеозверненні заявив, що столицю передадуть талібам мирно.
  • Стало також відомо, що представники "Талібану" в президентському палаці в Кабулі обговорять підготовку до зміни влади. Також 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку і вилетів до Таджикистану. 18 серпня стало відомо, що Гані зі своєю сім'єю знаходиться в Об'єднаних Арабських Еміратах.
  • Угруповання Талібан 19 серпня проголосило нову державу на підконтрольній їй території – Ісламський Емірат Афганістан.
  • Представники Талібану оголосили в країні загальну амністію і заявили, що мають намір підтримувати мирні відносини з усіма країнами. Вони також пообіцяли, що жінкам будуть надані права, але "в рамках ісламу". Проте прихід талібів до влади спровокував паніку і втечу людей з країни. Багато хто пам'ятає жорстоке правління Талібану в дев'яностих, коли в суспільстві діяв вкрай жорсткий режим шаріату.
  • Україна вже трьома рейсами повертала українців з Афганістану. Зокрема, 23 серпня було евакуйовано 98 осіб: 41 українця та 57 афганців.. 28 серпня два літаки з евакуйованими людьми з Афганістану вже прибули в міжнародний аеропорт "Бориспіль". Всього вдалося вивезти близько 360 осіб, з них майже 80 українців.
  • 19 серпня Міжнародний валютний фонд призупинив допомогу Афганістану. 25 серпня стало відомо, що Світовий банк припинив фінансування проектів у Афганістані.
  • 30 серпня у Пентагоні заявили, що США завершили виведення свого військового контингенту, а також евакуацію американських громадян і біженців з Афганістану. На цьому тлі в повідомленні Управління цивільної авіації США відзначили, що аеропорт Кабула тепер ніким не контролюється, а над афганською столицею не здійснюється управління повітряним рухом.