Російські винищувачі МіГ-31К із гіперзвуковими ракетами Кинджал / фото ua.depositphotos.com

Російська Федерація за місяць війни проти України застосувала різні види озброєнь, у тому числі гіперзвукові ракети "Кинджал".

Застосування ракети Кинджал

Росія застосувала гіперзвукову ракету Кинжал 18 березня. Інформацію про це підтвердили в США, а також визнали і в самій Росії.

У російському Міноборони заявили, що "Кинджал" застосували для знищення підземного військового складу в місті Делятин Івано-Франківської області. "18 березня авіаційним ракетним комплексом "Кинджал" з гіперзвуковими аеробалістичними ракетами знищено великий підземний склад ракет та авіаційних боєприпасів українських військ у населеному пункті Делятин Івано-Франківської області", - повідомили в МО РФ. Також там зазначили, що 19 березня знищили такою ракетою великі склади пального в Костянтинівці Миколаївської області.

Відео дня

"Застосування гіперзвукової аеробалістичної ракети комплексу "Кинжал" здійснювалося з дальності понад 1000 кілометрів. Час польоту гіперзвукової ракети становить менше 10 хвилин. За рахунок гіперзвукової швидкості та надвисокої кінетичної енергії, бойова частина ракети комплексу "Кинжал" знищила розташований у гірській місцевості захищений підземний арсенал, побудований ще за радянських часів для зберігання спеціальних боєприпасів та ракет", - додали в Міноборони РФ.

Зазначалося, що це перший відомий випадок використання ракети Кинджал у реальних бойових умовах. У лютому 2022 року російські винищувачі МіГ-31К із гіперзвуковими ракетами "Кинджал" перебували в Сирії на навчаннях.

Утім, джерело Reuters у Міноборони США сумнівається, що РФ застосовувала Кинджали в Україні, адже це немає сенсу з військової точки зору. "Чесно кажучи, це трохи ламає голову, тому що не зовсім зрозуміло, чому - якщо це правда - навіщо вам потрібна гіперзвукова ракета, випущена не так далеко, щоб уразити будівлю", - зазначає джерело.

На думку військових аналітиків зі США і Великої Британії, застосування Росією "Кинджалу" мало не військово-тактичну, а політичну мету - показати НАТО готовність до ескалації. "Використання такої дорогої, рідкісної та високотехнологічної системи для ураження складу боєприпасів, швидше за все, сигналізувало та демонструвало намір та здатність до ескалації, а не прагнення до досягнення конкретної воєнної мети", - пише BBC із посиланням на американський аналітичний центр "Інститут з вивчення війни".

"Це ознака "показухи" (showmanship). Навіть якщо "Кинджал" справді використали, ми повинні розглядати це як одиничний момент, оскільки в Росії немає багато цих ракет. Це сигнал для Заходу, тому що Путін роздратований тим, що Захід наважується передавати стільки зброї Україні. Точність "Кинджалу" сумнівна, тож він не стане якимось суттєвим фактором", - вважає Домініка Кунертова з Центру досліджень безпеки в Цюріху.

Що таке ракета Кинджал

За даними російської влади, Кинджал – це авіаційний ракетний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою, і важко фіксується системами протиповітряної та протиракетної оборони, у чому й полягає її основна небезпека.

"Кинджал" вважається глибокою модернізацією одноступеневої твердопаливної ракети 9М723 для комплексу "Іскандер" в авіаційній версії - тобто для запуску з літаків.

Ракетний комплекс створений на базі модернізованого далекого винищувача-перехоплювача Міг-31 – Міг-31к.

Він був прийнятий на озброєння з 1 грудня 2017 року після низки випробувань. Повідомлялося, що дослідно-бойове чергування у Південному військовому окрузі РФ несуть 10 винищувачів-перехоплювачів у модифікації МіГ-31К "Кинджал".

Вперше публічно про цей ракетний комплекс стало відомо в 2018 році, коли про нього згадав російський президент Володимир Путін у зверненні до Федеральних зборів РФ. На підтвердження своїх слів Путін показав лише комп'ютерну графіку, через що його тодішній виступ багато хто назвав "мультиками". За словами Путіна, "Кінжал" здатний розвивати швидкість 10 махів (це близько 12 тисяч км/год) і нести ядерні та звичайні боєприпаси.

Характеристики ракети Кинджал

Кинжал – гіперзвукова ракета з ядерним або звичайним боєзарядом. Міг-31к здатний нести одну таку ракету й вражати цілі на відстані 2 тисяч кілометрів. На літаках Ту-22М3 можна встановити 4 ракети "Кинджал", дальність польоту в цьому випадку нібито перевищить 3 тис. км. Заявлена максимальна швидкість ракети - до 4080 м/c (14688 км/год).

Висота польоту в момент досягнення гіперзвукової швидкості нібито становить 20 км, а маса бойової частини - 500 кг.

Вас також можуть зацікавити новини: