"Обійми" РФ та Китаю можуть стати міцнішими: експерт озвучив умови

Пекіну та Москві може не знадобитися суттєво покращувати свої відносини, але для цього мають бути умови.

Прагнення Китаю та Росії до покращення відносин почалося після закінчення холодної війни. Дедалі тісніші відносини між Пекіном і Москвою складалися десятиліттями, але вторгнення РФ в Україну тільки зміцнило їх. З моменту початку повномасштабної війни Росія нарощувала торгівлю з Китаєм. Країни дедалі активніше проводять спільні бойові навчання і публічно підтверджують високий "рівень стратегічної взаємної довіри".

Подальше зближення Москви з Пекіном є найбільш імовірним курсом, пише директор проекту China Power в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Бонні Лін в статті для Foreign Policy. 

За його оцінкою, за умови відсутності зовнішніх потрясінь Пекіну та Москві може не знадобитися суттєво покращувати свої відносини. Наразі вони залишаються обережними один з одним, не бажаючи нести відповідальність за іншого або підпорядковуватися один одному. 

Стати поштовхом для більшого зближення, вважає Лін, може потрясіння, наприклад, невдача РФ в Україні чи тайванська криза.

"Великі зміни чи потрясіння можуть зблизити їх швидше. Якщо Росія зазнає нищівної військової невдачі в Україні, яка загрожує падінню режиму [президент РФ Володимира] Путіна, Китай може переглянути питання про значну військову допомогу. Якщо Китай опиниться у великій тайванській кризі або конфлікті проти Сполучених Штатів, Пекін може більше покластися на Москву. Під час конфлікту навколо Тайваню Росія також може взяти участь у опортуністичній агресії в інших місцях, яка зв’яже Китай і Росію в очах міжнародної спільноти, навіть якщо дії Москви не будуть узгоджені з Пекіном", – пише дослідник.

Водночас, хоча Лін називає це менш ймовірним сценарієм, Москва та Пекін можуть почати віддалятися. Цьому може посприяти, приміром, перемога на президентських виборах 2024 рок в США республіканця Дональда Трампа.

"Деякі китайські експерти стурбовані тим, що Росія завжди віддаватиме пріоритет власним інтересам над будь-якими розглядами двосторонніх відносин. Якщо, наприклад, колишній президент США Дональд Трамп виграє ще один термін, він може зменшити підтримку України з боку США та запропонувати Путіну покращення відносин. Це, своєю чергою, може послабити бажання Кремля підтримувати Китай у боротьбі проти Сполучених Штатів. Незрозуміло, чи поділяють це занепокоєння найвищі лідери Китаю чи Росії, але в обох країнах залишається взаємна недовіра та скептицизм щодо один одного", – припускає дослідник.

Військова допомога Китаю Росії - це треба знати 

Китай прямо не засуджує агресивно війну, яку РФ веде проти України, і не підтверджує надання військової допомоги країні-агресору, але з’являється дедалі більше свідчень, що така допомога надається. 

Ще на початку року The Wall Street Journal з посиланням на дані російської митниці повідомила, що Китай надає технології, які потрібні російським військовим для ведення війни в Україні, попри міжнародні санкції та експортний контроль.

Надання такої допомоги також висвітлила у своєму публічному звіті американська розвідка, яка стверджує, що китайські державні оборонні компанії постачали підсанкційним російським державним оборонним компаніям різну техніку подвійного призначення.

В серпня The Wall Street Journal повідомила, що Китай, імовірно, допоміг Росії в облаштуванні фортифікаційних укріплень на захоплених територіях України. 

Вас також можуть зацікавити новини: