РФ торгує своїм громадянством / фото ua.depositphotos.com

"Золоті візи" Євросоюзу - про такі мріють всі багаті іноземці, адже в обмін на значні інвестиції у власну економіку країни дозволяють товстосумам жити безперешкодно, подорожувати Європою, а пізніше отримати іноземний паспорт. 

Як йдеться в сюжеті проекту FreeДом, подібні послуги мають значний попит. Такий бізнес приносить іспанцям, португальцям і грекам десятки сотні мільйонів євро на рік. Відхопити свій шматок пирога на ринку золотих віз днями вирішила і Росія. Там запрацювала аналогічна програма. Попит на ці "золоті візи" буде, особливо тим людям, які заробили грошей у своїх країнах, і їм треба втекти з цих країн, щоб їх там не закрили.

За рік у Росії збираються видати свої паспорти чотирьом сотням подібних нечистих на руку бізнесменам. Для отримання російського громадянства останнім потрібно лише вкласти в економіку РФ якихось 30 мільйонів рублів - еквівалент 500 тис. дол.

"Це може бути цікаво хіба що, наприклад, українським колаборантам, багатим бізнесменам, корупційним діячам зі схожих країн-ізгоїв світу. Ніхто з цивілізованого світу, я впевнений, не буде хотіти отримати громадянство Росії взамін на інвестицію", - говорить економіст Андрій Новак.

Зазначається, що за такі ж гроші без інвестицій можна легко отримати постійну посвідку на проживання в Іспанії або навіть у Великобританії. Їхні паспорти, на відміну від російських, високо цінуються в усьому цивілізованому світі. Але з російським паспортом зараз проблеми, адже для багатьох країн РФ та її громадяни - ізгої через розв'язану повномасштабну війну проти України.

А тому, судячи з усього, російські "золоті візи" - просто PR-хід для красивої картинки по ТБ і для залучення у країну брудних грошей. 

Раніше російський диктатор Володимир Путін підписав указ, що дозволяє всім громадянам України звертатися по російське громадянство у спрощеному порядку.

Вас також можуть зацікавити новини: